TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 72.868,69 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.497,20 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 71.967,66 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 68.401,59 Ft (tonna)
Repcemag: 188.976,34 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.219,78 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 588 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,93000
USD: 330,49000
CHF: 415,45000
GBP: 434,79000
Hirdetés
Jó hír érkezett a sörről, ezt sokaknak érdemes tudniuk

Jó hír érkezett a sörről, ezt sokaknak érdemes tudniuk

Hírek - 2023.04.16

Sokak számára jó hír, hogy a hazai élelmiszerláncok polcain is egyre több, és ami fontos, egyre jobb minőségben elérhetőek a glutént nem tartalmazó sörök. Azt azonban már kevesen tudják, hogy milyen eljárás eredményeképpen kortyolhatnak bele a habzó italba.

Brewer’s Clarex a neve annak az enzimnek, mely az erjedés során képes kivonni a glutént a sörből. Ez pedig a következőképpen történik: az enzimet az erjesztés előtt, az élesztővel együtt kell a sörléhez adni, az működésbe lép, és kivonja a glutént alkotó fehérjéket a sörléből – pontosabban megszakítja a glutént alkotó fehérjék fehérjeláncát.

Az így készült sör előnye, hogy az enzim nincs hatással a sör ízére és állagára. Igen lényeges, hogy az eljárás következtében, egészen minimális – az uniós standardoknak megfelelő – mértékű glutén marad a termékben.

A jogszabályokban megállapított 20 mg/kg egy maximális szint, a sörfőzdék azonban általában törekednek a lehető legalacsonyabb, nullához közelítő értékeket elérni. Az eljárás végeztével így, bár eredetileg glutént tartalmazó alapanyagok felhasználásával készül a sör, gluténmentes sört kapunk.



Természetesen, az elkészült terméket folyamatosan ellenőrizni kell ahhoz, hogy gluténmentesnek lehessen nevezni. Az egyik legelterjedtebb módszer a glutén kimutatására az úgynevezett ELISA teszt (Ensyme Linked Immunosorbent Assay), vagyis az enzimkapcsolású immunmegkötéses vizsgálat.

Az ELISA eljárás kétféleképpen történhet, melyek közül a mikrotiter lemezen végzett tesztet alkalmazzák gyakrabban. Ez egy speciális antitest hozzáadásával zajlik, ami segít kiszűrni a gliadin és glutenin részecskéket. Az ELISA teszt már 2,5 mg/kg gluténtartalmat is képes kimutatni.

(Fotó: Mabel Amber/Pixabay)

Címkék: sör, gluténmentes, enzim, erjesztés, egészség, határérték
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztonságos mezőgazdaság nélkül nincs biztonságos Európa

A gazdák számára egyértelműen kiszámíthatatlanságot hozna, és a Közös Agrárpolitika (KAP) meggyengítését ...