TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
 Sokszáz nárcisz nyílik a vácrátóti Botanikus kertben

Sokszáz nárcisz nyílik a vácrátóti Botanikus kertben

Hírek - 2023.04.11

Különleges színek és illatok: többszáz nárciszban gyönyörködhetnek a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben az ide látogatók.

Közel húszezer hagymát ültettek el tavaly ősszel a kert munkatársai, mely az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz tartozik. A jó vízelvezetésű talajt igénylő virágokat, a kert több pontjára is telepítették, figyelembe véve, hogy a napos vagy félárnyékos fekvést kedveli ez az eredetileg a Földközi-tenger mellékén honos növény – számolt be Lunk Gergely, a Botanikus Kert főkertésze.

Idén tavasszal a tömeges mennyiségű nárciszok nyílásával, különleges egyedi színben és illatban pompázik, a tulipánok, kockásliliomok és más ritka hagymás-gumós növényekkel együtt, az ébredező Botanikus Kert – tette hozzá.

A növény könnyen keresztezhető, ezért kedvelt a növénynemesítők körében, ma már sokféle szebbnél szebb fajtája ismert.

Arról is beszámolt, hogy a nárciszok az ókor óta kedvelt virágok. Nevét, egy önmagába beleszerető ifjúról, a görög mitológiában szereplő Narkisszoszról kapta. Illata, formája, és változatos árnyalatokban, a fehértől a narancssárgáig, játszó színei miatt, szeretik kertjeikbe ültetni őket az emberek évezredek óta.

Felépítésére jellemző a középen található jellegzetes melléklepel, virágját pedig hat lepellevél alkotja. Leggyakoribb szülőfaja a csupros nárcisz (Narcissus pseudonarcissus), melynek nagy tölcséres mellékleple aranysárga, a virág külső leple pedig kénsárga. Később virágzó fajtája, a kis koronával rendelkező fehér virágú Narcissus Poeticus, rendkívül illatos. Felépítését tekintve a virág belső sárgás levele sokkal rövidebb, külső leple pedig fehér. Védett és őshonos növényünk, a csillagos nárcisz a Narcissus Poeticus alfaja, Délnyugat Dunántúlon és Erdélyben él. A Kárpátok környékén élők, népi nevein: havadiként, kápolnaként vagy kódislábként is ismerik. A kolostorkertek közkedvelt virága volt a XVI. században, szépsége sok költőt, írót megihletett, már az ókori szerzők is írtak róla. Ennek a fajtának a jelentősége, a további csodaszép nárcisz fajok megjelenésével csökkent, de a kertrajongók nemes, elegáns szépsége miatt, szívesen ültetik őket.

    Fajtáinak száma többezer, melyet áttekinteni nem könnyű. A legismertebb az angliai Királyi Kertészeti Társaság (Royal Horticultural Society, RHS) egységes osztályozási rendszere, amely 12 csoportra bontja a nárciszokat származásuk, valamint virágaik formája és szerkezete alapján. A változatos virágú, de kisebb, nádszál termetű vadon élő fajok külön csoportot alkotnak. A leglátványosabbak szintén, az úgynevezett csupros vagy trombitás nárciszok, melyek arról is híresek, hogy mellékleplük és lepelleveleik, szinte egyforma hosszúak.


Forrás: MTI, Fotó: Pixabay

Címkék: nárcisz, vácrátót, botanikus kert
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Aminosavas készítménnyel bővült a UPL termékpalettája

A UPL különös figyelmet fordít a biostimulátorok fejlesztésére. Ilyen készítményeket azért érdemes az általános ...