A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács

Hírek - 2016.03.31

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) - jelentette be a földművelésügyi miniszter a szervezet köztestületté alakuló ülésén Budapesten.

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács


Fazekas Sándor emlékeztetett: eddig a Pálinka Nemzeti Tanács véleményező és javaslattevő jogkörrel működő konzultatív testület volt. A jogszabályi változások - a pálinka törvény módosítása - lehetővé teszik, hogy a PNT a továbbiakban megnövelt hatáskörrel rendelkezzen.
Ennek alapján a PNT köztestületként hatékonyabban tudja képviselni a szakma érdekeit az előállítás, a termék-leírások ellenőrzése, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítés, a minőségvédelem, az egységes marketingstratégia kialakítása érdekében - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor.
A Pálinka Nemzeti Tanács egyebek mellett ellátja a pálinka származásával, minőségével, az eredetvédelemmel, a pálinka piacra juttatásának elősegítésével, valamint a pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatokat. Teendői között továbbra is szerepel az országos pálinka és törkölypálinka-verseny megrendezése, valamint a pálinkával kapcsolatos szakmai főrumok szervezése és a pálinka-kiválóságok összegyűjtése is - közölte a földművelésügyi miniszter.

palinkat

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM


Mihályi László, a PNT átmeneti testületének elnöke arról beszélt, hogy a köztestületté alakulást sokan várták már a szakmában azért, mer köztestületként, új jogosítványai birtokában hatékonyabban végezheti tevékenységét.
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: több mint egyéves előkészítő munka után alakult a PNT köztestületté.
A 13 tagú köztestületben többségében pálinkatermelők ülnek, illetve pálinkás szervezetek szakértői foglalnak helyet.
Gál Péter az MTI kérdésére elmondta: a köztestület működésének lényege, hogy átfogóan képviselje az egész szakmát.

Forrás: MTI

Címkék: