TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Bajban vannak a román gazdák is Ukrajna miatt

Bajban vannak a román gazdák is Ukrajna miatt

Hírek - 2023.03.28

A román gazdák kétszázmillió eurós kárpótlást követelnek az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek dömpingje miatt – írja a Magyar Nemzet.

A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába (is) a háború sújtotta országból.

„Megértjük Ukrajna nehéz helyzetét, igyekszünk szolidárisak lenni, de anélkül, hogy tönkretennénk a hazai termelőket, a piacot és a fogyasztókat” – olvasható abban az átiratban, amelyet a négy romániai mezőgazdasági ágazati érdekvédelmi szervezet képviselői még tavaly intéztek a kormányhoz. Szerintük az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás nyomán körülbelül kétszázmillió eurós kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt.

Az ukrán gabona tonnánként akár ötven dollárral is olcsóbb volt, mint a hazai, ami aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon. Ugyanakkor Románia tavaly egymillió tonnával kevesebb búzát exportált, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy Ukrajnából hétszázezer tonna búza és harmincezer tonna liszt érkezett. Kukoricából nagyjából egymillió tonnát importált Románia, a piaci árnál tonnánként 60-75 euróval olcsóbban. Ukrán repcéből négyszázezer tonnát vásárolt a keleti szomszéd, tonnánként hetven-kilencven euróval a piaci ár alatt. Az ukrán napraforgó tonnánként hatvan-száz euróval volt olcsóbb, ebből négyszázezer tonna érkezett 2022-ben, míg napraforgóolajból ötvenezer tonna.

Az Európai Bizottság azonban az igényelt kétszázmillió euró helyett mindössze tíz és fél milliót utal ki Romániának a veszteségek enyhítésére. „Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap. Az érintett államok az európai uniós támogatást százszázalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból” – áll a Bizottság közleményében. Ez azt jelenti, hogy a román mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére – ez az igényelt összeg legfeljebb egytizedét jelentheti.

A romániai gazdák képviselői az ukrajnai termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését és monitorozását is kérik a kormánytól, valamint azt, hogy azokra ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak, mint az uniósokra.

A gazdák tiltakozása egyelőre csak közleményekben nyilvánul meg, de ha a kormány nem tanúsítja az elvárt empátiát, a tiltakozás könnyen tüntetésekbe torkollhat. S ettől a tavaszi munkák sem tartják vissza a végsőkig elkeseredett gazdákat. 


Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: Pixabay

Címkék: románia, Ukrajna, mezőgazdasági termékek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szedd magad eper 2024 - Friss országos lista, 32 helyszínnel

Ahogyan idén berobbant a tavasz, úgy kezdtek el sűrűn virágozni az eperpalánták. A kedvező időjárásnak köszönhetően ...