TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Mi lesz a Fertő-tóval?

Mi lesz a Fertő-tóval?

Hírek - 2023.03.27

Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni önkormányzati képviselője, elnökségi tagja azt írta minapi Facebook-bejegyzésében, hogy a klímaváltozás egyre erősödő hatásai a Fertő-tavat és természetes környezetét is egyre súlyosabban érintik. Ugyanis a csökkenő csapadékmennyiség miatt szinte teljesen megszűnt a tó vízutánpótlása, így a tavalyi évhez képest 21 centiméterrel alacsonyabb a vízszint.

Ugyanakkor a tó mellé tervezett beruházást sem hagyja szó nélkül.

„Hosszú évekre itt hagytak nekünk egy lezárt, ledózerolt partszakaszt, amelyet jelenleg is pénzért őriztetnek. Tönkretették az élővilágot, a felbecsülhetetlen természeti károk mellett pedig tönkretették a környék turizmusát, elvettek az emberektől egy békés, nyugodt, élettel teli zöld területet” – fogalmazott a politikus. „Lázár János tavaly azt nyilatkozta, hogy 4-5 évig egy kapavágás sem fog történni a tónál, újragondolják a terveket. Most már nem újragondolni kell, hanem felülírni. Be kell látni, hogy ez a terület nem alkalmas luxusszállodának. Az egyre jellemzőbb szárazság a Fertő tó egész jövőjét megkérdőjelezi. Bár a vízpótlással kapcsolatban voltak ötletek, jelenleg ezek a tervek sem túl biztatóak. A Mosoni-Dunából történő vízpótlással kapcsolatos koncepciókat Ausztria végzi magyar szakértők bevonásával, ugyanakkor számos környezetvédelmi aggály is felmerül a tó vízutánpótlásának a Dunából való megoldása kapcsán.”

A Párbeszéd azt kérdezi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől és Nagy István agrárminisztertől, hogy hogyan áll a Fertő-tó vízutánpótlásának tervezése? Milyen alternatívákat vesznek számításba? A Fertő-tó mellé építendő szálloda és üdülőkomplexum terveit hogyan befolyásolja a klímaváltozás miatt egyre alacsonyabb vízszint? Továbbá felmerült-e annak lehetősége, hogy a kormány végleg lemond a szállodaépítésről és helyreállítja a Fertő-tó partjának eredeti állapotát? 
Forrás: Magyar Narancs

Címkék: fertő-tó, vízszint, szállodaépítés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növénytermesztésünk 2023-ban, szembeállítva 2022-vel

A számok segítségével hasonlítjuk össze egy átlagosnak tekinthető és egy szélsőségesen aszályos év eredményeit