TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Mese sajt: egy legendás finomság, amitől sokan elborzadtak

Mese sajt: egy legendás finomság, amitől sokan elborzadtak

Hírek - 2023.03.23

Csokis ömlesztett sajt, ez volt a Mese sajt, amely a nyolcvanas években élte fénykorát. Sokakat elborzasztott a szokatlan ízkombináció, viszont jelentős fogyasztói tábora is kialakult. Egy legenda mesél a keletkezése körülményeiről.

Amikor visszagondolunk a gyerekkorunkra, gyakran visszajönnek az emlékeinkbe az akkor érzett kedvenc ízeink. Különösen azok érezhetnek nosztalgiát a Bambi üdítő, a jaffa szörp, a Leo jégkrém, a Mese sajt vagy más „furcsaságok” iránt, akik a rendszerváltás előtt cseperedtek fel.

Finomak voltak ezek? Némelyik igen, némelyik nem, de hát ezzel a mai élelmiszerek esetében is így vagyunk. Gyakran megosztották a vásárlókat, annyi biztos, a fentebb említett Mese sajtot például volt, aki imádta, más pedig ki nem állhatta. A semleges hozzáállás szinte egyáltalán nem volt jellemző.

De mi is volt ez a különlegesség? A Mese sajt nem más, mint a csokoládé és az ömlesztett sajt észveszejtő házasítása, és ennek megfelelően nem tejfehér színt öltött, hanem sötétbarnában pompázott. Tény, hogy nagy fantázia kellett a kitalálásához, az pedig kicsit talán „flúgos” volt, akinek ez ízlett.A nyolcvanas években élte virágkorát, az akkori diákok közül sokan vitték a barna csemegét tízóraiként az iskolába. Később megpróbálták többször is feltámasztani, de a rendszerváltás után már túl erős volt a verseny ahhoz, hogy megtalálja régi rajongótáborát a piacon.

A retrolegends.hu oldal szerint a Mese sajt kifejezetten magyar találmány volt, sehol máshol nem volt párja a világon. A Budapesti Tejipari Vállalat gyártotta, és talán azért (is) futott be zajos karriert, mert a címkéjén gyűjthető veterán autók voltak találhatók, ez pedig nagy vonzerőt jelentett.

A legenda úgy tartja, hogy egy tejipari munkás véletlenül az olvasztott csokiba ejtette a formázott ömlesztett sajtot. Megkóstolta, ízlett neki, és mivel másoknak is bejött, idővel beindult a tömeggyártása. Ha nem is így volt, a Budapesti Tejipari Vállalat bizton számíthatott arra, hogy egy csokis élelmiszer legalább a gyerekek körében népszerűvé válik, és így is lett.

Fotókért KATT IDE!

(Fotó: Stefan Schweihofer/Pixabay)

Címkék: mese sajt, csoki, ömlesztett sajt, gyerek, finomság, retró, magyar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mezőgazdasági inputok forgalma – több műtrágya, kevesebb ...

Hetvenhárom százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz 2024 I–III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos ...