TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Fogjunk össze a vadkár csökkentése érdekében!

Fogjunk össze a vadkár csökkentése érdekében!

Hírek - 2023.03.23

Neked mennyi vadkárod volt tavaly? Az elmúlt években egyre nő a vadkár, ami folyamatos gondot okoz a gazdáknak. Fontos összefogni, hogy a vadkár mértékét csökkenthessük, ezért is tartjuk fontosnak az ügyfelekkel történő folyamatos kapcsolattartást. Szálljunk szembe együtt a vadkárral!

A hazánkban megtalálható vadkárért felelős növényevő állatok természetes ellenségek híján könnyen szaporodnak. A megnövekedett falvak és a városok terjeszkedése további problémákat okoznak, hiszen egyre kisebb területre szorulnak. A vadak életterének csökkentésével a vadászati társaságoknak is több példányt kell elejteniük. Ugyanakkor a vadászok sem dönthetnek önhatalmúlag az állatok elejtéséről, ezeket a vadászati törvény írja elő. Sajnos a törvények nem módosulnak olyan gyorsan, mint amilyen dinamikával például a vaddisznók állománya növekszik, ezért a vadak létszáma nő, a területük csökken, a törvényi szabályozás miatt pedig nem tudják annyira ritkítani az állományt, amennyire szükség lenne.

A rengeteg autóút és autópálya épülése, az úthálózatok bővítése miatt az állatok életterét felszabdalják, miközben nincs elég vadátjáró, és a nyugati országokhoz képest túl szűkek is. A vadak életterének ily mértékű feldarabolása és a városok növekedésének eredménye, hogy kisebb területre szorul ugyanaz az állomány, ami ezek előtt kényelmesen elfért.

Az élettereket tovább csökkentik a kerítések, amik további károkat okoznak az állatokban, hiszen akár halálos kimenetelű sérüléseket okozhatnak nekik.

A vadállatok életterének csökkenése, és az általuk okozott károk mértékének növekedése párhuzamban áll.  A vadkár csökkentésére több módszer is létezik, ám 100%-os védelmet egyik sem nyújt. Az egyik fontos mérföldkő az lenne, ha a vadásztársaságok és a mezőgazdaságban dolgozó emberek egymással együtt tudnának dolgozni és arra törekednének, hogy közösen megoldást találjanak.

Fogjunk össze a vadkár csökkentése érdekében!

Hogy segít a problémán az ultrahangos vadriasztó?

Nem igazán riaszt, valójában zavaró hatást kelt a vadak számára hallható frekvencián. Ez egy nagyon lényeges információ, hiszen a megriadt állatok sokszor "se hall – se lát" módon rohannak. Ezesetben viszonylag nyugodtan állnak tovább, nem fognak fejvesztve menekülni, de nem tűrik a kellemetlenséget. Mindenképp érdemes megelőzésként használni, hiszen így sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy a vad be se jön a területünkre. Azok az állatok, amik már odaszoktak egy bizonyos helyre, állandó jelleggel táplálkoznak ott, sokkal nehezebben váltanak egy bizonytalan területre, még akkor is, ha kiteszünk egy számukra zavaró hatást keltő készüléket. Természetesen egy idő után így is tovább állnak, de hosszabb időre van szükség.

Az eredmények magukért beszélnek, a készülékek hatásosak, de fontos az együttműködés, hiszen a megfelelő időzítés és a telepítés mikéntje is nagyban befolyásolja a hatékonyságot. Kollégáink a Terepszemle szolgáltatással készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítsenek meghatározni a terület tulajdonságai alapján a megfelelő készüléket és annak elhelyezését.

Tudjuk, hogy a gazdák véleménye fontos, és igyekszünk ez alapján fejleszteni készülékeinket, legyen szó akár vadak-, madarak- vagy rágcsálók okozta károkról.

Fogjunk össze a vadkár csökkentése érdekében!

A készülékek működése

Telepítés után a készülékek minimális karbantartást igényelnek, csupán arra kell ügyelni, hogy a napelem tiszta maradjon (pl. ne hulljon rá falevél), illetve, hogy lehetőleg állandó napsütés érje. A vadriasztók így állandóan megfelelő töltöttség mellett tudnak üzemelni. Amennyiben áthelyezésre van szükség, az új helyen való telepítés nagyon könnyen megoldható.

A megfelelő telepítésért, kérjük, hogy forduljon hozzánk bizalommal akár telefonon: +36306928785; akár e-mail-ben: info@doxmand.hu.

Készséggel állunk rendelkezésükre hétközben 8 és 16 óra között.Címkék: vadkár, vadriasztó, doxmand
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hosszú szezonra számítanak a kajszitermesztők

A kajszibarack betakarítása két héttel korábban kezdődött idén a hazai ültetvényeken. Bár a minőséggel egyelőre ...