TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Ebből készül a virsli: nem túl gusztusos videó a mechanikusan lefejtett húsról

Ebből készül a virsli: nem túl gusztusos videó a mechanikusan lefejtett húsról

Hírek - 2023.03.19

Aki szereti a virslit, az ne nézze meg, hogyan készül – tartja a mondás. Az alapanyagául szolgáló MSM-et gyakran fehér nyálkának is nevezik, ez mindent elárul róla. Videón mutatjuk meg, hogyan készül.

A virslire decemberben szokott a legtöbb figyelem irányulni, hiszen a szilveszter miatt az év utolsó hónapjában 20–25 százalékkal többet fogyasztunk ebből a termékből, mint máskor. 2017 óta szigorúbb előírások vonatkoznak rá, ugyanis csak azt a legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet nevezhetjük virslinek, amelyben a hústartalom legalább 51 százalék.

Fontos követelmény még, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) mennyisége ezen felül legfeljebb 10 százalék lehet benne. Úgy tartja a mondás, hogy aki szereti a virslit, az ne nézze meg, hogyan készül – nos, ez alighanem éppen az MSM előállításának körülményeire vonatkozhat.

De mi ez az MSM? A rövidítés az angol Mechanically Separated Meat (vagyis mechanikusan lefejtett hús) kifejezésből származik. Ezt a friss, húsos csontokról vagy a bontott baromfiról mechanikai eszközökkel nyerik ki, lényegében bedobják az alapanyagokat egy gépbe, és az préseli ki magából a nem túl gusztusos pépet. A késsel már nem eltávolítható húsrészeket ezáltal a húsipar hasznosítani tudja, ami növeli a gazdaságosságot – tudhatjuk meg a Szupermenta oldaláról.A leírásuk szerint az MSM húsvizsgálaton átesett és fogyasztásra alkalmas állati testekből készül (csirkéből és pulykából származó far-hát, mellcsont, sertésből származó húsos csont). A csontról nyomással távolítják el a maradék részeket, így a pép a maradék izomszövet és zsírszövet mellett inakat, illetve ízületet és ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt, csonthártyát, csontot tartalmazhat, és emiatt nem sorolják a hús kategóriába.

Jellemző, hogy az MSM-et gyakran az angol white slime (azaz fehér nyálka) megnevezéssel illetik. A pép könnyebben válhat fertőzötté, ezért nagyobb odafigyelést igényel a készítés során. A virsli esetében nincs meg ez a kockázat, mivel a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat.

Videó az MSM készítéséről:(Fotó: Nagy Csaba/Pixabay)

Címkék: virsli, készítés, msm, mechanikusan lefejtett hús, video, gusztustalan
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bodobács - Árt vagy használ a kertben?

Kora tavasztól késő őszig találkozhatunk az élénk piros, a kisgyermekek által olykor katicabogárnak hitt, fekete ...