TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért,  avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai portfóliója

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért, avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai portfóliója

Hírek - 2023.03.09

Ahogy azt már az előző cikkünkben is megírtuk, a növényekkel szimbiózisban élő különböző mikrobák nagyon fontos szerepet töltenek be a növények életében. Ezek a mikroorganizmusok ma már különböző készítmények formájában is elérhetők és kijuttathatók, ezzel segítve a növények fejlődését, stressztűrését, és így a magasabb terméshozamok elérését környezetbarát módon.

KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez. A KITE kínálatában jelenleg három, az amerikai Indigo AG által fejlesztett, forradalmian új termék érhető el: a Biotrinsic™ i30 FP és Indigo 30 WD, illetve a Biotrinsic™ i280 FP. Mind a három készítmény az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasználható mikrobiológiai növénykondicionáló termék. A készítményekben szántóföldi növényekből begyűjtött mikroorganizmus-törzsek találhatóak, melyeket kifejezetten olyan erős környezeti stressznek kitett növényekből gyűjtöttek be, amik az adott környezetben jobban bírták a szárazságot, a hőséget vagy például a kedvezőtlen talajviszonyokat a velük együtt élő szimbionta mikroorganizmusoknak

Probiotikum a kukoricának: Biotrinsic™ i30 FP és Indigo i30 WD 

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért,  avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai portfóliója

A Biotrinsic™ i30 FP és Indigo 30 WD készítmények egyaránt a Bacillus simplex baktériumfaj egy törzsét tartalmazzák, melyet kukorica-, valamint kalászos kultúrákban lehet felhasználni. A két készítmény között a különbség csak a formulációban van. Az Indigo 30 WD folyékony formulációjú és kifejezetten gyári vetőmagcsávázásra lett kifejlesztve kukorica- és kalászos kultúrákhoz. A 2023-as évben már a KITE összes saját márkás kukorica-vetőmagján megtalálható az Indigo 30 WD készítmény a hagyományos rovar- és gombaölő csávázószerek mellett, így ezekre a vetőmagokra már nem kell külön felvinni a készítményt. A Biotrinsic™ i30 FP ezzel szemben por formulációjú, így az lehetővé teszi az Indigo 30 WD-vel gyárilag nem kezelt kukorica-vetőmagoknak a kezelését is. Ennek alkalmazásáról és az ajánlott dózisokról a lentebbi részben olvashatnak!

Hogyan hat?

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért,  avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai portfóliója

Bacillus simplex baktérium mikroszkópikus képe. Forrás: Indigo Ag        

Amikor a Biotrinsic™ i30 FP-vel kezelt magok a talajba kerülnek és elkezdenek csírázni, a rajtuk lévő baktériumspórák is aktivizálódnak, és tevékenységükkel jótékonyan hatnak a növényre. A baktériumsejtek a talajban, a gyökerek közvetlen közelében vagy azok felszínén élnek, de képesek behatolni a gyökérszövetekbe, majd onnan eljutnak a növények föld feletti részébe is. A baktérium kultúrnövénnyel való együttélése változatos módon segíti a növények fejlődését. A baktériumok képesek a talajban kötött formában jelenlévő tápanyagokat, például a nitrogént, a foszfort, a káliumot és vasat mobilizálni, és így a növények számára felvehető formává alakítani. A baktériumsejtek továbbá növényi növekedést serkentő anyagokat és vitaminokat is termelnek, melyek támogatják a gyökérnövekedést, ezzel a növény nagyobb felületen tudja felszívni a vizet és a tápanyagokat. A baktériumok javítják a velük szimbiózisban élő növények aszály- és stressztűrő képességét. A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka, és így nagyobb hozamot képesek elérni.

Dopping a napraforgónak: Biotrinsic™ i280 FP

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért,  avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai portfóliója

A Biotrinsic™ i280 FP egy szintén por formulációjú magkezelő készítmény, mely kifejezetten napraforgó-kultúrához lett kifejlesztve. A termék a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gombafajt tartalmazza inaktív, spórás formában. A készítményben található Cladosporium tenuissimum törzs kifejezetten a hazai éghajlati és talajviszonyokhoz lett kiválasztva. A mikorrhiza gomba több módon is támogatja a vele együtt élő növényt. A vetés után a gombaspórákból kifejlődő gombafonalak hozzákapcsolódnak a csírázó magvak gyökérszövetéhez, és azzal egy szimbionta, endofita kapcsolatot hoznak létre. A fejlődő gombafonalak lényegében megnövelik a gyökérszőrök felszívófelületét, vizet és felvehető tápanyagokat adnak át a növénynek, ezzel segítve azok fejlődését. A Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növényeknek jobb a vitalitása és az aszálytűrése, mivel a rendelkezésre álló vizet hatékonyabban tudják hasznosítani, mint a mikorrhiza kapcsolat nélküli növények. A mikorrhiza gomba támogatja a tápanyagfelvételt is a talajban lévő tápanyagok biológiai hozzáférhetőségének javításával, különösen a foszfor és kálium feltáródás terén, továbbá növekedést serkentő anyagokat is termelnek, melyek támogatják a napraforgó egészséges fejlődését.

Egyszerű használat

A Biotrinsic™ i30 FP és a Biotrinsic™ i280 FP az Indigo 30 WD-vel szemben por formulációjú készítmények, ami lehetővé teszi a vetőmag saját kezű kezelését. A por formulációjú készítmények könnyedén felvihetők a mag felületére a zsákba vagy akár a már vetőtartályba betöltött vetőmagra is. A művelethez az adott vetőmagmennyiséghez szükséges készítményt az adagolókanállal mérjük ki, és egyenletesen szórjuk rá a magra, majd egy egyszerű keverőbottal keverjük el azt a vetőmaggal. A másik módszer, amikor egy zsáknyi vetőmagmennyiség felét egy másik megüresedett száraz, tiszta zsákba átöntjük, majd a mérőkanálban lévő por egyik felét az egyik, a másik felét a másik fél zsák magra szórjuk. A zsákokban található vetőmagot és port ezután elkeverjük vagy összerázzuk. A hintőpornál is kedvezőbb finomságú szemcsék mind a két módszernél elektrosztatikusan tapadnak fel a vetőmag felületére. A szemcsékben található spórák a vetőmag felületén akár hónapokon keresztül képesek életben maradni. A por használatakor kerülni kell a nedvességet.

A port hígítani, feloldani nem szükséges, a kívánt hatás elérése az ajánlott felhasználással biztosított. Vetéskor a vetőmaggal a talajba kerülő spórák csak akkor kezdenek aktivizálódni, amikor a hőmérsékleti és talajnedvességi viszonyok ezt már lehetővé teszik, így a számukra kedvezőtlen körülményeket a csírázás előtt át tudják vészelni a talajban.

A Biotrinsic™ i30 FP készítmény 100 g-os kiszerelésben érhető el. Ez a mennyiség elegendő 10 db, egyenként 70.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz. Minden tasak tartalmaz egy adagolókanalat is, így egy adagolókanálnyi készítmény elegendő egy darab, 70.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz.

A Biotrinsic™ i280 FP készítmény 35 g-os kiszerelésben érhető el. Ez a mennyiség elegendő 10 db, egyenként 150.000 db napraforgó-vetőmagot tartalmazó zsákhoz.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

A következő szakmai cikkünkben megismerhetik az Indigo termékek kísérleti terméseredményeit!

Mikroorganizmusokkal egy fenntarthatóbb jövőért,  avagy a KITE Zrt. mikrobiológiai portfóliója

Címkék: mikroorganizmusok, kite zrt., probiotikum, kukorica, napraforgó, biotrinsic
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...