TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Olaszországban már nagy a baj, tarol a szárazság

Olaszországban már nagy a baj, tarol a szárazság

Hírek - 2023.03.02

Az olasz kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki és a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe.

Olaszország történetében először tartott csúcsértekezletet az aszályhelyzetről a kormány. Giorgia Meloni miniszterelnök vezetésével a környezetvédelmi, az infrastrukturális és közlekedési tárca vezetője, az európai források felhasználásért felelős miniszter, valamint a polgári védelem képviselői egyeztettek. A helyzet annyira súlyos, hogy az érintett minisztériumok részvételével külön szakmai bizottság felállítására van szükség.

Ezzel egy időben nemzeti vízhasználati akciótervet indítanak a tartományok és a helyi vízgazdálkodási szervek bevonásával. A program részét képezi a 45 százaléknál is magasabb hálózati veszteség csökkentése, a vízmedrek tisztítása, valamint a vízkészlet felelősségteljes használatáról szóló lakossági érzékenyítő kampány. A vízszolgáltatókat és az öntözési vállalatokat tömörítő szövetség (ANBI) adatai szerint ivóvíz-korlátozást kell bevezetni, amely már a következő hónapokban 3,5 millió lakost érinthet és megnehezítheti 300 ezer agrárvállalkozás munkáját. Az év eleje óta tavalyhoz képest 30 százalékkal kevesebb csapadék esett, de a hiány mértéke az északi térségekben elérte a 40 százalékot. A Coldiretti termelői szövetség drámainak nevezte a helyzetet az ország éléskamrájának tartott Pó-alföldön, ahonnan az olasz nemzeti termékek egyharmada származik és ahol a tenyészállat-állomány közel fele található. A Coldiretti kijelentette, hogy az aszály veszélybe sodorhatja Olaszország élelmiszerellátását, amit már az ukrajnai háború is erősen megtépázott. 
Forrás: Trade Magazin, Fotó: Pixabay

Címkék: olaszország, aszály, giorgia meloni
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...