TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Drágul és egyre fogy

Drágul és egyre fogy

Hírek - 2023.02.18

Ha így megy tovább, eltűnhet a boltok polcairól egy nagyon fontos alapzöldség.

A világ zöldségpiacain az egyik leggyakrabban szóba kerülő téma a hagymahiány. Igen kevés termett ugyanis azokban az országokban, amelyek a világkereskedelem legfontosabb ellátói, olyannyira, hogy több ilyen, belső-ázsiai állam is exporttilalmat vezetett be. Európában szintén komoly ellátási problémák vannak már most: a fő szállító Hollandiában kezdenek elfogyni a készletek, Németország is folyamatos hiánnyal küszködik, Moldovában igen kevés hagyma van, Ukrajnáról már nem is beszélve, ahol újabb és újabb rekordokat döntenek a hagymaárak.

Egyiptom az egyetlen olyan ország, amely relatíve közel is van, készletei is akadnak, (és már érkeznek is tételek az európai piacokra), ám ezek a készletek is korlátosak, mivel a belföldi termelés stagnál, miközben az európai kereslet a többszörösére nőtt. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos vevő, Oroszország is sorban áll az egyiptomi hagymáért, így biztosra vehető, hogy nem a fáraók földjéről származó áru fog véget vetni az uniós piacokon tapasztalható áremelkedésnek.

Csaknem az összes európai országban jelentősen drágul a hagyma, és úgy tűnik, az árak határa a csillagos ég. Lengyelországban az árak gyorsuló ütemben emelkednek: a nagybani piacokon 2,4-3 PLN/kg (195-240 Ft/kg) közötti sávban árulják a zsákos kiszerelésű vöröshagymát, ami 157%-os áremelkedést jelent az előző év azonos időszakában regisztrált árhoz képest.

Ez azonban eltörpül ahhoz képest, ami Ukrajnában történik, ahol már a tavalyi ár négyszereséért lehet csak hagymát kapni, az előző héthez képest 10%-ot drágult a vöröshagyma, annyira fogyóban vannak a készletek, hiába érkeztek tételek Egyiptomból, Hollandiából és Németországból is. 
Forrás: Fruitveb, Fotó:Pixabay

Címkék: vöröshagyma, drágulás, hiány
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talaj védelme mindenki számára egyaránt fontos

A talaj az egyik olyan természeti erőforrásunk, amellyel fenntartható módon kell gazdálkodnunk, egyre nagyobb ...