TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Aranyáron jutunk káliumhoz?

Aranyáron jutunk káliumhoz?

Hírek - 2023.02.14

A káliumműtrágya ára 2023 elején is nagyon magas marad, míg a nitrogénműtrágya ára szabadesésben van. Ennek egyik oka, hogy a világ kínálatának 40%-a Oroszországból és Fehéroroszországból származott. De van egy másik ok is: a kanadai gyártók nem növelik gyártási kapacitásukat.

Három ország uralja a globális káliumpiacot: Kanada, Oroszország és Fehéroroszország. A háború kezdete előtt együttesen az összes export 70% -át tették ki. Emellett a globális hamuzsírexport közel 6%-a Izraelből és a K+S-ből származik Németországból.

Oroszország és Fehéroroszország, amelyek a második, illetve a harmadik helyet foglalják el a legnagyobb hamuzsírtermelők listáján, együttesen mintegy 17 millió tonna hamuzsírt termeltek 2022-ben. Kanada 14 millió tonnával az első helyen állt.

"2022 előtt a két ország a globális kínálat mintegy 40 százalékát fedte le. Bár 2022-ben mindkét ország exportja hatalmas zavarokkal szembesült, a kálium-műtrágyák továbbra is sok piacra érkeztek onnét " - mondta Knight.

Különösen Oroszország számos értékesítést helyezett át Európából Latin-Amerikába és Indiába, gyakran rekordárakat elérve. A hamuzsír (MOP) világpiaci ára 2022-ben meredeken, tonnánként 221 amerikai dollárról 562 USA-dollárra emelkedett. Ez volt a legmagasabb ár 2009 februárja óta. A világpiaci árak 2023 elejéig ezen a magas szinten maradtak. A MOP a kálium leggyakrabban használt formája, és lényegesen olcsóbb a kálium-szulfáthoz képest.

A német importkikötőkben a kukorica hamuzsírja jelenleg csaknem 580 euróba kerül tonnánként, valamivel kevesebb, mint a tavaly őszi 650 eurós tonnánkénti árcsúcs – de 200 euróval több, mint amennyibe tavaly januárban került, és több mint duplája a két évvel ezelőttinek.

A globális hamuzsír árat Kína és India nagy adásvételi szerződései határozzák meg. Tavaly (2022) mindkét főimportőr 590 USD/t áron vásárolt hamuzsírt, szemben az előző évi 247 USD-vel (2021). Elemzők arra számítanak, hogy a kínai és indiai kontraktusok idén 450 USD/t CFR alá esnek. Ez valószínűleg lenyomja a világpiaci árakat is, bár azok még így is jelentősen magasabbak lennének, mint az ukrán háború előtt.

 Mind az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező szállítások megszakadása, mind a kanadai termelés csökkenése megakadályozza az árak meredekebb esését. Oroszország emellett január 1-jétől 23,5%-os exportadót vetett ki a műtrágyákra a 450 USD/tonna FOB feletti összes értékesítés árára.

A Belaruszból származó hamuzsírexport több mint 50%-kal csökkent az EU területének tranzitcélokra történő felhasználására vonatkozó korlátozások miatt. Litvánia nem adja át vasúthálózatát arra a célra, hogy azon fehérorosz hamuzsírt szállíthassanak Klaipeda kikötőjébe, ahol általában a fehérorosz export 90%-át kezelik.

Kanada lefedheti az Oroszországot és Fehéroroszországot sújtó szankciók miatt kialakult hiány egy részét. Kanada legnagyobb gyártói, a Nutrien és a Mosaic fenntartják a vállalatok által korábban leállított kapacitás újraaktiválására vonatkozó terveiket. Elemzők szerint azonban a tartósan magas árak a hamuzsír iránti kereslet jelentős csökkenéséhez vezethetnek.

 "A Mosaic 2022 első kilenc hónapjában csak szerény növekedést tapasztalt a hamuzsír-értékesítésben, a Nutrien pedig a hamuzsír-értékesítésben csökkenést érzékelt ebben az időszakban" - mondta Humphrey Knight, a CRU fő forgalmazója. "A hosszú ellátási zavarok ellenére a kereslet nagyon gyenge volt és a kanadai termelők következésképpen nem tudták kihasználni az ellátási rést." 

 
Forrás: Agrarheute.com

Címkék: kálium, ár, szankciók, hamuzsír, műtrágya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A burgonya utazása korokon és kontinenseken keresztül

 „A burgonyát, a Solanum tuberosum-ot állítjuk a figyelem középpontjába május 30-án ...