TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Kén! Súlyosabb lesz a hiánya, mint a nitrogéné!

Kén! Súlyosabb lesz a hiánya, mint a nitrogéné!

Hírek - 2023.02.09

Az ennyire sok csapadék, nagyon sok helyen súlyos kénhiányt fog kiváltani. A talajok kénhiányosak, a víz a gyökérzónából „kimossa”, miközben a növények vegetációja nem állt le.

Lassan beindul a nitrogén-fejtrágyázás, ami a zöldtömeg robbanásszerű növekedését fogja kiváltani. Kén nélkül pedig az aszályra és a betegségekre még jobban érzékennyé válnak a növények. Jobb, ha tisztában vagyunk vele, de a növények kénigénye elérheti a felvett foszfor mennyiségét. Foszfor mindig lesz a talajban, miközben a szulfát-kén mennyisége, ennyire sok csapadék hatására szinte a nullára tud csökkenni.

A sok csapadék súlyos kén hiányt (is) fog eredményezni.

Milyen lehetőségek vannak a kénpótlásra?

A legjobb megoldás, ha a kénes nitrogénnel fejtrágyázunk. Ehhez használhatunk többféle kész szilárd terméket (pl. ammónium-szulfátot, DASA stb.) vagy folyékony nitrogénoldatot (pl. Nitro-MixS 300). A folyékony UAN-oldatot otthon is bekénezhetjük, amihez érdemes 5%–8%-ban Vulcan Profi S35 Extra koncentrátumot tenni. A Profi S35 Extra ammónium-tioszulfát koncentrátum (NS 13-26), amely rezet, bórt és molibdént is tartalmaz. A Profi S35 Extra ammónium-tioszulfát-tartalma lassítja a nitrifikációt, ezáltal csökkenti a talajok nitrogén-veszteségét. Nagyon magas kéntartalmú anyag, amely kiváló fejtrágya, de 3–5 liter/ha dózist lombtrágyaként is használhatunk belőle.

Kén! Súlyosabb lesz a hiánya, mint a nitrogéné!

Elemi kén szuszpenziók

A legmagasabb kén hatóanyag-tartalmú termékek az elemi ként tartalmazó szuszpenziók. Az elemi kén lassabban válik felvehetővé, mint a szulfátok, tioszulfátok, hatásukat hosszabban kifejtik. Az elemi kén mint hatóanyag pedig növényvédelmi – gombaölő – feladatot is képes ellátni.

A VulcanAgro Kft. kínálatában több elemi ként tartalmazó termék is elérhető. A Vulcan Profi S80 80%-os elemi kén szuszpenzió a legmagasabb hatóanyag-tartalmú folyékony termék, ami elérhető a piacon.

A VulcanMagmaS családból pedig most a VulcanMagmaS + Réz vagy a VulcanMagmaS + Bór terméket használhatjuk, már állományba. A VulcanMagmaS termékek a kén mellett már nitrogént, magnéziumot és mikroelemeket is tartalmaznak. Nem utolsó szempont az elemi kén használata mellett, hogy gázosodik a kijuttatás után, amely gázok zavarják az ott legelésző állatokat.

Kén! Súlyosabb lesz a hiánya, mint a nitrogéné!

Kénes lombtrágyák

Szakmailag a kénpótlást a talajon keresztül indokolt megoldani. Ha már a kénes lombtrágyák is „működnek”, ott a kénhiány hosszú ideig fog fennállni, és majd a talaj kéntartalmát kell növelni. A ként tartalmazó lombtrágyák száma szinte végtelen. Használhatunk szulfátos, tioszulfátos, de akár elemi ként tartalmazó termékeket. Lombon keresztül több tíz kg/ha mennyiségben ként pótolni szinte lehetetlen. Ezért a kénes lombtrágyákat már érdemes a lehető legkorábban használni, és több alkalommal, hogy valami eredményt érjünk el.

A VulcanAgro Kft. kínálatában többféle ként (is) tartalmazó terméket találunk. Magas kén-tartalmú lombtrágya a RapidNS (NS lombtrágya mikroelemekkel), de ként találunk a Vulcan Keserűsó (magnéziumoldatok, foszforral, nitrogénnel és mikroelemekkel) koncentrátumokban. Bármelyik lombtrágyát is választjuk, használjuk őket több alkalommal. A permetező úgy ne menjen ki a területre, hogy tápanyagok (kén, magnézium, mikroelemek stb.) nincsenek benne!
 

Kén! Súlyosabb lesz a hiánya, mint a nitrogéné!info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

Címkék: kén, kénhiány, műtrágya, VulcanAgro Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mellbevágó tény: a magyarok 1 százalékának zsebében van a ...

Évtizedünk végére csak Magyarországon akár 10 dollármilliárdos is lehet majd a Blochamps Capital friss kutatásának ...