TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Mangalica: 10 ezer koca, 60 ezer hízó

Mangalica: 10 ezer koca, 60 ezer hízó

Hírek - 2023.02.07

Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett, elérte az évi 30 kilogrammot személyenként - mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a mangalicahús belföldi népszerűsítéséről, a mangalica, mint prémium élelmiszer lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón.

Mint rámutatott, a sertéságazat évek óta változó gazdasági környezetben működik, tavaly például az évszázados aszály miatt kevesebb kukorica termett, ami a takarmányellátást nehezíti. Ennek ellenére az ágazat a nehéz gazdasági körülmények között is helytáll. Az elszabaduló input árak mellett eleinte csökkenő árakkal kellett számolniuk a tenyésztőknek, de az árak mostanra visszataláltak a helyükre, 2023 első két hetében átlagosan 814 forint/kilogramm volt a vágósertés termelői ára hasított meleg súlyban - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta, a kormány támogatja a sertéságazatot abban, hogy talpon maradjon, és stabil legyen a kibocsátása. Ennek érdekében tavaly például speciális kocatámogatást kaptak a sertéstenyésztők, továbbá megemelkedett az állatjóléti támogatás mértéke és vonatkoznak rájuk is a válságkezelő intézkedések. Az Agrármarketing Centrummal évek óta közösen népszerűsítik a sertéshús, köztük a mangalica fogyasztását, 2017 óta erre a célra több mint 1,5 milliárd forintot fordítottak.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon mintegy 200 család foglalkozik mangalicatenyésztéssel, az ország minden szegletében jelen vannak. Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető-helyettese szerint a mangalicatenyésztők - szinte a nulláról indulva - az elmúlt 30 évben sikeresek lettek, mutatja ezt a 10 ezer koca, 60 ezer hízó mangalicaállomány is. Jelentős beszállítói pozíciót is sikerült elérniük, hiszen magas hozzáadott értékű exportterméket állítanak elő.

Az Agrármarketing Centrum közleménye szerint a mangalicahús-fogyasztás népszerűsítésére február 6. és 21. között kéthetes kampányt tartanak az Agrárminisztériummal (AM) és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével (MOE) közösen. A kampányrendezvényeken ismertetik, hogy Magyarországon mangalicahúsból évente körülbelül 300 tonna fogy belföldön, ennek nagyjából egyharmada az éttermi felhasználásra szánt nemes húsrész, illetve az áruházi értékesítés, körülbelül kétharmada pedig a családi gazdaságok általi közvetlen értékesítés.

A cél a belföldi fogyasztás növelése. 
Forrás: Agrárminisztérium

Címkék: mangalica, sertés, húsfogyasztás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szürkemarhák kihajtása a Mura ártéri legelőire

Emlékezetes pillanatokat élhettek át a BfNPI Nyugat-Zala Tájegységének munkatársai 2024. május 7-én: közel ...