TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Nem olyan rózsás a helyzet, nagy bajban a magyar gazdák

Nem olyan rózsás a helyzet, nagy bajban a magyar gazdák

Hírek - 2023.01.18

Közleményt adott ki a kenyér és a gabona helyzetével kapcsolatban a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), amelyben szóvá teszik, hogy az Ukrajnából az országba áramló egyre nagyobb mennyiségű gabona (elsősorban búza és kukorica) lenyomta a hazai gabonaárakat. Emiatt tömegesen lehetetlenülnek el a gazdák és az állattenyésztés után a növénytermesztés is lejtőre kerül.

A szervezet problémásnak látja, hogy az ukrán gabona nem megy tovább Európába és Észak-Afrikába (a témával nyomtatott lapunk legfrissebb számában részletesen is foglalkozunk-a szerző), ehelyett a magyar etanol- és izocukorgyárak, takarmánykeverők és a magyar malmok vásárolják meg. Hozzátették, hogy az elszabadult árak miatt likviditási gondok jelentkeztek az ágazatban. A MOSZ szerint a termelők nem tudják értékesíteni készleteiket, emiatt nincs pénzük az esetenként duplájára, sőt többszörösére emelkedett energia, valamint inputanyagok beszerzésére – teszik hozzá.

Hozzáteszik: az ukrán kukoricát 75-80 ezer forintért lehet értékesíteni tonnánként, így a korábbi világpiaci árakkal többé-kevésbé szinkronban lévő, 120-130 ezer forintos magyar kukorica ára 100 ezer forint alá csökkent. A búzánál pedig a 140 ezer forintos korábbi árhoz képest 110 ezer forintos tonnánkénti ár van érvényben.

A szervezet arról is beszámolt, hogy a gazdákat 1-1,2 ezermilliárd forint kár érte a tavalyi aszály miatt. Az elhibázott kárenyhítési szabályozás következtében azonban a magyar kárenyhítési rendszer ennek csak a töredékét ismeri el kárként azáltal, hogy irreálisan magas összehasonlító árakat alkalmaz.

A MOSZ közleménye végén azt írta: már korábban felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a rendszer rossz, korrekcióra mégis csak most került sor.

 
Forrás: MOSZ, Fotó: Pixabay

Címkék: mosz, Ukrajna, gabona
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...