TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
A gazdák hozzájárulása nélkül nem lesz sikeres az öntözési pályázat

A gazdák hozzájárulása nélkül nem lesz sikeres az öntözési pályázat

Hírek - 2023.01.16

A Kisalföld Lajos Mihály gazdálkodóval készített interjút, melyben egyebek mellett az öntözés fontosságáról és az öntözési közösségek lehetőségeiről esett szó.

A szigetközi gazdák is megérezték a klímaváltozás hatásait, hiszen az egyenlőtlen csapadékeloszlás itt is termésbizonytalanságot, termésveszteséget, mindezek következményeként jövedelemveszteséget okozott. Ez nemcsak az ágazatban élők megélhetését, de ezen felül az élelmiszer-ellátás biztonságát is veszélyezteti. Ezért az öntözésfejlesztést szorgalmazza az Agrárminisztérium, az őstermelőket összefogó öntözési közösségek jelentős összegben pályázhatnak korszerű berendezésekre. A Kisalföld információi szerint az ország hetven közösségéből tizenöt Győr-Moson-Sopron megyében található. Az Üde-Határ Öntözési Közösséget a Szigetközben gazdálkodó Lajos Mihály, Lajos Katalin és Lajos Bendegúz hozta létre 2020-ban, amihez azóta a halászi Duna-Ág Agro Szövetkezet is belépett.

– Ha öntözni akarunk, márpedig öntözni kell, akkor azt összefogással kell tennünk – fogalmazott elöljáróban Lajos Mihály, aki családjával több száz hektáron gazdálkodik Püski és Halászi térségében. Mint mondja, az öntözési közösségek a több százmillió forintos fejlesztésekhez 70–90 százalékos támogatást érhetnek el, amit csak önerőből lehetetlen volna finanszírozni. – Egyértelmű, hogy a káros hatások enyhítését meg kell tennünk a rendelkezésünkre álló eszközökkel. Közös érdekünk tehát az öntözött területek nagyságának növelése. Ez az igény hívta életre a kft.-t, jelenleg is azon dolgozunk, hogy a kormány által is kiemelten támogatott cél elérését lehetővé tevő támogatásokat elnyerjük. Ahhoz, hogy a pályázat beadható legyen, öntözési szolgáltatási keretmegállapodást kell kötnünk mintegy 30 halászi gazdálkodóval, akik a területeink mellett tevékenykednek. Ez a keretmegállapodás a gazdáknak öntözési lehetőséget biztosít. Ha valaki nem szeretne öntözni, nulla millimétert is igényelhet később a szerződésben – emelte ki Lajos Katalin.

Az Üde-Határ Öntözési Közösség Püski határában már elnyert egy 450 millió forintos támogatást, amiből négy helyszínen építenek ki öntözési lehetőséget. A kiviteli tervek elkészültek, hatósági jóváhagyással rendelkeznek, tavasszal telepíthetik a korszerű berendezéseket. Ezt a fejlesztést szeretnék Halászi térségében is folytatni, és azokra a területekre is pályáznának. Azok a földek azonban több darabban találhatók, más gazdák földjeivel közbeékelve. Ezért ahhoz, hogy a pályázatot beadhassák, több száz tulajdonos engedélyére van szükség. Az idő szorít, a gazdák hozzájárulása azonban mindenképpen szükséges a sikerhez, de talán segíti a meggyőzésüket, hogy majdan ők is igénybe vehetnék az öntözési lehetőséget. 

 
Forrás: Kisalföld, Fotó: Pixabay

Címkék: öntözés, pályázat, lajos mihály
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) - A ...

A hamuszürke szárkorhadás kórokozója, a Macrophomina phaseolina széles körben elterjedt, polifág kórokozó. ...