TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Eltörölték az ammónia és a karbamid vámtételeit

Eltörölték az ammónia és a karbamid vámtételeit

Hírek - 2023.01.03

Fél évre felfüggesztette a nitrogénműtrágyák alapanyagául szolgáló ammónia és karbamid vámtételét az EU. Az intézkedés azonban Oroszországot és Fehéroroszországot nem érinti, ezzel együtt az európai gabonatermelők költségeinek mérséklődését, ezen keresztül a gabonaárak csökkenését várják tőle.

Június 17-éig él az Európai Tanács rendeletmódosítása, amely szerint az Európai Unió a nitrogénműtrágyák alapanyagául szolgáló ammónia és karbamid eddig fennálló 5,5, illetve 6,5 százalékos vámtételét felfüggeszti – számolt be róla a Világgazdaság. Az Európai Bizottság javaslatára készült rendeletmódosítás indoklásában az szerepel, hogy az EU-ban a nitrogénműtrágyák egyes alapanyagainak piaca nagymértékben függ a harmadik országokból érkező behozataltól. A statisztikai adatok szerint az unió 2021-ben 2,9 millió tonna ammóniát és 4,7 millió tonna karbamidot importált a nitrogénműtrágyák gyártásához. E termékek ára már tavaly jelentősen emelkedett, az idén pedig még tovább nőtt. Az uniós importon belül ugyan jelentős hányad érkezik vámmentesen, de az EU nagy mennyiségeket hoz be olyan országokból is, amelyekkel szemben 5,5-től 6,5 százalékig terjed a nitrogénműtrágya-alapanyagok vámtétele.

Az indoklásban szerepel az is, hogy a nyersanyagpiacokon már az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőzően is jelentős volt az áremelkedés, ami az agrárpiacokon az energia- és műtrágyaköltségek emelkedésében, ezek folyományaként pedig a mezőgazdasági árak növekedésében nyilvánult meg.

A vámok felfüggesztése jelentősen javíthatja a hazai műtrágyaellátást – mondta a Világgazdaságnak Sándorfy András, a vetőmagokat előállító és forgalmazó Marton Genetics ügyvezető igazgatója. Szerinte jelentős beszállító lehet Kazahsztán és Üzbegisztán, ahol mindkét műtrágya-alapanyag rendelkezésre áll, és egyre több szálon épülnek az agrárkapcsolatok is. A műtrágyaárak várható csökkenése valószínűleg együtt jár a gabonaárak mérséklődésével is, elképzelhető azonban, hogy utóbbi nagyobbat esik, mint amennyit az inputár-mérséklődés indokolna – fogalmazott az ügyvezető igazgató. 
Forrás: Agrokép.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: karbamid, ammónia, műtrágya, vámtételek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...