TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
A gabona minősége már a tarlón megállapítható, mégpedig 95 százalékos pontossággal

A gabona minősége már a tarlón megállapítható, mégpedig 95 százalékos pontossággal

Hírek - 2022.12.29

A gazdák számára felbecsülhetetlen értékű, ha a gabonájuk minőségét azonnal a betakarítás után, lényegében a tarlón meg tudják határozni. Most született egy olyan egyszerű eszköz, amely erre 95 százalékos pontossággal képes.

Hirdetés

Egyre több mezőgép- és szoftvergyártó kínál olyan megoldásokat, amelyek révén valós időben kaphatunk adatokat a szántóföldekről, ültetvényekről. Ezek felbecsülhetetlenül értékes információk, hiszen nagy segítséget nyújtanak a termelés egész folyamatára nézve.

Ilyen az az okos applikáció is, amely a gabona minőségét már a szántóföldön képes 95 százalékos pontossággal meghatározni. Gyártója az ausztrál GoMicro, és mindössze egy okostelefon elég ahhoz, hogy használni tudjuk. A termék először a lencsére jött ki, de a további fejlesztések révén aztán szójára is alkalmassá tették.

A gabona minősége már a tarlón megállapítható, mégpedig 95 százalékos pontossággal

Most pedig immár a gabonák széles körénél használható, ráadásul egy alacsony költségű, könnyen hordozható megoldásról van szó, amely az Assessor nevet kapta. A vizsgálat nagyjából egyetlen percig tart, ezért is meghökkentő, hogy a fejlesztés milyen elképesztő pontossággal dolgozik. Munka közben csupán néhány száz képet készít, majd azokat villámgyorsan kielemzi. Mondani sem kell, hogy a termelőknek mekkora segítséget jelent, ha előre tudnak kalkulálni a gabonájuk minőségével, és nem kell a leminősítéstől vagy akár az elutasítástól rettegniük.

Az Assessor meglehetősen szokatlanul néz ki: az alsó része egy tálca, arra kell rátenni a gabonamintát, majd le kell takarni egy fehér, búraszerű fedéllel. Ennek a tetejére helyezhető a mobiltelefon, amelyhez a szükséges applikációk Androidos és iPhone telefonokra is letölthetők. Az eszköz jelenlegi ára nagyjából 280 ausztrál dollár, vagyis 70 ezer forint.

Címkék: gabona, lencse, szója, minőség, meghatározás, tarló, applikáció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és ...