A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo

„Jó érzéssel tölti el az embert, amikor látja a munkája eredményét”

Hírek - 2022.12.02

Újszerű kezdeményezést indított útjára a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.: saját Youtube-csatornáján A Kisalföldi arcai című rövidfilm-sorozatban a cég dolgozói mutatják be a Zrt. tevékenységét, saját munkájukat és beszélnek arról, hogy miért szeretnek az agráriumban dolgozni.

„Jó érzéssel tölti el az embert, amikor látja a munkája eredményét”


A Kisalföld szívében található Kisalföldi Állami Gazdaság fő tevékenysége a tejelő szarvasmarha tartás. Induláskor Nagyszentjánoson és Rétalapon folyt tejtermelés, de hamarosan csatlakozott a bőnyi és a kapuvári szarvasmarhatelep. Ma már három telepen 2600 tejelő szarvasmarha, összesen 25 millió kilogrammnyi tejet állít elő egy évben. 2017-től a Biokontroll Hungária Kft-vel szorosan együttműködve a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelő ökológiailag ellenőrzött biotejet állítanak elő.

A szarvasmarhatartás takarmányszükségletét a szakmailag erős és technológiailag felkészült növénytermesztés szolgálja ki. Az üzleti tudatosság mellett a környezeti tudatosság és felelősségvállalás jegyében 1560 hektárnyi területen folytatnak biogazdálkodást. A képzett szakemberek és a technológiai fejlesztések lehetővé tették az ökológiailag ellenőrzött zöldségtermesztés megindítását is. S ha mindez még nem lenne elég, tovább mérsékli ökológiai lábnyomukat, hogy a két legnagyobb szarvasmarhatelepen biogázüzemekben villamosenergia termelésre hasznosítják az egyébként súlyosan üvegházhatású metánt.

Igazi mintagazdaságról van szó tehát, melynek mindennapjaiba most a kívülállók is bepillantást nyerhetnek a videók révén, melyekből talán még tanulni, ötletet meríteni is lehet. Vagy éppen kedvet kapni a mezőgazdasági munkához…


Címkék: kisalföldi mezőgazdasági zrt., youtube, video