TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Tévesek az eddigi kutatások, bátran ehetünk vörös húst

Tévesek az eddigi kutatások, bátran ehetünk vörös húst

Hírek - 2022.12.01

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének tudósai egy új kutatási program keretében vizsgálták a vörös hús fogyasztás egészségre gyakorolt hatásait, valamint a különböző egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos összefüggéseket. A több évtizedes, példátlan kutatási munka eredményei azért kiemelten fontosak, mert többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat.

Mint ismeretes, számos olyan tanulmány jelent meg az elmúlt években, amelyek a vörös hús fogyasztását összefüggésbe hozzák olyan egészségügyi problémákkal, mint például a különböző szívbetegségek, a stroke, vagy épp a rák. A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (a továbbiakban: IHME) tudósai évtizedek óta figyelemmel kísérik az egészségtudományos publikációkat. Álláspontjuk szerint évente több száz, tudományos szempontból nem kellően megalapozott tanulmány jelenik meg, amelyek egyszerűen csak megfigyelésekre alapuló összefüggéseket próbálnak találni valamilyen cselekvés – például egy étel elfogyasztása – és az egyes egészségügyi következmények között. Ki kell emelni tehát, hogy szinte az összes eddigi kutatás megfigyelésen alapult, vagy épp önbevalláson alapuló fogyasztásra támaszkodott, továbbá nem volt alkalmas az ok-okozati összefüggések megbízható feltárására.

A különböző élelmiszerek, így a húsok fogyasztása és az egyes megbetegedések közötti korrelációt is nagyon nehéz tanulmányozni, mivel számos olyan valós vagy vélt elem és tényező létezik, amely elősegítheti egy-egy betegség kialakulását. Az eltérő vizsgálati módszerek alkalmazása, a változó vizsgálati alany összetétel és az inkonzisztens statisztikai mérések miatt a laikus közvélemény számára úgy tűnhet, hogy ma már gyakorlatilag minden ─ különösen a különböző élelmiszerek fogyasztása ─ összefüggésbe hozható a rák és különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, és ezzel egyidejűleg egyben mindennek az ellentéte is igazolást nyerhet. Felmerül a kérdés tehát, hogy hogyan értelmezze a laikus közvélemény ezt a nagy zűrzavart? Valóban érdemes-e aggódni a korábban megjelentetett tudományos közleményekben közölt, alacsonynak mondható hatásmértékek, például a rák kialakulásának állítólagos 15%-kal nagyobb kockázata miatt?

A vörös hús fogyasztással kapcsolatos ismeretek bővítésében, az ezen húskategória fogyasztását övező tévhitek eloszlatásában egyértelműen segítséget nyújthat a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének tudósai által végzett új kutatás, melynek megállapításai többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat. A több évtizedes kutatás keretében a vörös hús fogyasztás egészségre gyakorolt hatásait és annak a különböző egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos összefüggéseit egyaránt vizsgálták.

A most megjelent friss tanulmány vizsgálati eredményeire alapozva Dr. Steven Novella, a Yale Egyetem neurológusa és az Új Anglia Szkeptikus Társaság elnöke elmondta, hogy a rendszeres húsfogyasztás közvetlen érrendszeri vagy egészségügyi kockázatára vonatkozó bizonyítékok nagyon alacsonyak, olyannyira, hogy valószínűleg a rendszeres húsfogyasztásnak nincs semmilyen egészségügyi kockázata. Kiemelte azonban, hogy több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a túl kevés zöldség fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent, így valójában inkább az tekinthető a magas hústartalmú étrend kockázatának, hogy a „húskalóriák” kiszoríthatják a „növényi kalóriákat”.

Az új kutatás eredményei alapján elmondható tehát, hogy mindössze csak gyenge bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a feldolgozatlan vöröshús-fogyasztás összefüggésben áll a vastag- és végbélrák, a mellrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az úgynevezett ischaemiás szívbetegség kialakulásával, és egyáltalán nincs kapcsolat a vörös hús fogyasztása és a stroke között.
Forrás: NAK

Címkék: vörös hús, tudomány, egészség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...