TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Újdonságok a Corteva Agriscience™ tavaszi kínálatában – Szezonnyitó konferencia Debrecenben

Újdonságok a Corteva Agriscience™ tavaszi kínálatában – Szezonnyitó konferencia Debrecenben

Hírek - 2022.11.17

2022. november 8-án tartotta debreceni szezonnyitó konferenciáját a Corteva nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat a Kölcsey Központban.

A tavaszi növényvédelmi kihívásokra, a nitrogén menedzsmentre és a kukorica, napraforgó vetőmag kínálatra fókuszáló rendezvényen a Corteva szakemberei számos újdonságot mutattak be a környékbeli gazdálkodóknak. Az előadások során olyan korszerű és komplett technológiák rajzolódtak ki az érdeklődők előtt, melyek alapot teremtenek egy fenntarthatóbb és hatékonyabb növénytermesztéshez.

Korszerűbb, hatékonyabb – jobb

Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, megnyitójában a vállalatnál folyó fejlesztő munka ma már kézzel fogható eredményeire hívta fel a figyelmet, melyek a mezőgazdasági termelés egyre jobb hatékonyságához járulnak hozzá, és lehetővé teszik a Cortevánál 2020-ban meghirdetett 10 éves fenntarthatósági célok elérését.

A Corteva megújult portfóliójában a jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a természetes alapú biológiai termékek, a kisebb környezeti kockázatot jelentő növényvédő szer formulák és hatóanyagok. Borsos László ezekből szemezgetve emelt ki néhány új technológiai elemet, melyek a Corteva tavaszi kínálatában már elérhetők lesznek.

A sokak által ismert és kedvelt Wirtuoz® gombaölő szert jövőre két új, korszerűbb termék váltja, a Queen™ és a Verben™. A Queen™ termék ráadásul egy új hatóanyagcsoport első képviselőjét, az Inatreq™-et tartalmazó gombaölő szer lesz.

A napraforgó új, egyedi gyomirtó szere, a Viballa™ – amely máris a 4. legnagyobb felületen használt gyomirtó termék ebben a kultúrában – az idei évben megkapta rendes felhasználási engedélyét.

A nitrogén menedzsmentben az N-Lock terméket a könnyebben kezelhető, vizes bázisú, kedvezőbb környezeti hatású Instinct™ váltja, emellett pedig egy, a Symborg, a világ egyik vezető biológiai készítményeit gyártó cég által fejlesztett és a Corteva által forgalmazott mikrobiológiai termék hazai engedélyezése is folyamatban van, ami a légköri nitrogén hasznosításában hoz forradalmi megoldást. E két termék egy komplett nitrogén menedzsmentet tesz lehetővé, magába foglalva a felszín alatti nitrogén veszteség csökkentését és a talajfelszín feletti nitrogénkötést.

A hatékonyabb termelés fontos elemeként nem szabad megfeledkezni a forrásokat lehető legjobban hasznosító genetikai alapokról sem: az előttünk álló szezonban a Corteva több új Pioneer® hibridet vezet be kukoricában és napraforgóban is.

Borsos László a korszerű portfólió mellett a már 4 éves Corteva Technológiai Bónusz Programra is felhívta a figyelmet, ami lehetővé teszi, hogy a termékek után járó kedvezményeket közvetlenül a gazdálkodók vehessék igénybe, ugyanakkor a várható igények felmérésével segít a minél hatékonyabb, gördülékenyebb kiszolgálásban is.

Újdonságok a Pioneer® kukorica és napraforgó kínálatában

A 2023-as évi szezonra a Pioneer® 4 új szemes-, és egy silókukorica hibriddel bővíti kínálatát, de a napraforgó választékban is 4 új hibridet találhatnak a gazdák. Ezeket Sólyom János vetőmag termékmenedzser mutatta be.

A Pioneer® 26 kukorica hibridet magába foglaló kínálata széles érésidő skálán tartalmaz szemes- és silókukoricákat. A minden igényt kielégítő minőségi választék eredménye, hogy a hazánkban legnépszerűbb 20 hibridből 9-et a Pioneer® ad, ezek közül 4 Optimum® AQUAmax® minősítésű. Az aszálytűrést kiemelten kezelő AQUAmax® programot 10 éve indította a Pioneer®, és jelentősége az idei év után egyetlen gazda előtt sem szorul magyarázatra.

A Pioneer® legújabb szemes kukoricái:

  • A P9398 (FAO 370) Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid, jól tűri a stresszes körülményeket. Dinamikus vízleadású, kiváló csőegészségű, jól sűríthető kukorica.
  • A P9944 (FAO 390) mindenhol jól beilleszthető a vetésszerkezetbe, stressztűrő kukorica, gyors vízleadással.
  • A P9960 (FAO 410) kimagasló termésre képes közepes víztartalom mellett. Erős szárú, nagyon jó csőegészségű hibrid.
  • A P0260 (FAO 470) hosszú tenyészidejű, a szárazabb körülményeket is jól viselő kukorica. Csőegészsége kiváló, termőképessége kimagasló.

Az ötödik új hibrid a kettős hasznosítású P9731 (FAO 410). Silókukoricaként betakarítva korán lekerülő, kiváló keményítőtartalmú és emészthetőségű takarmányt ad, de szemes kukoricaként is betakarítható.

A Pioneer® napraforgó nemesítés sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy a hazai vetésterület közel egyharmadán Pioneer® hibrideket vetnek. A portfólió linolsavas és magas olajsavtartalmú napraforgói minden gyomirtási rendszerhez kínálnak megoldást. A paletta 4 új hibriddel bővül, melyek legfontosabb tulajdonságait Sólyom János a következőkben foglalta össze:

  • A P64LL155 linolsavas hibrid, kimagasló termőképességgel, viszonylag alacsony szárral és kitűnő kórtani tulajdonságokkal. Hagyományos gyomirtású hibrid, így termesztése során a preemergens gyomirtást nem lehet elhagyni.
  • A P64LE168 linolsavas, Express* gyomirtási rendszerbe illeszthető napraforgó. Korai hibrid, ami normál vetésidő mellett jó eséllyel nem igényel állományszárítást, illetve késői vetésnél is jó megoldás. Nagy termésű, kiemelkedő kórtani tulajdonságokkal.
  • A P64LE185 linolsavas, Express* gyomirtási rendszerbe illeszthető, korai, erős szárú hibrid. Nagy termőképesség és nagyon magas olajtartalom jellemzi.
  • A P64HE244 magas olajsavas, Express* gyomirtási rendszerbe illeszthető hibrid. Alacsony állományt képez, olajsav tartalma kimagasló, kórtani tulajdonságai kiválók.

A nitrogéntáplálás új útjai

 A nitrogén maximális hatékonyságú felhasználását célzó Optinyte™ technológia alapja a hatékonyabb, korszerűbb formulációjú Instinct™, melyet Szabados István területi képviselő mutatott be. A tápanyag utánpótlás során kijuttatott nitrogént a talajban érheti a legnagyobb veszteség kimosódás vagy a légkörbe való távozás útján, melyek a gazdasági káron túl környezetvédelmi problémát is jelentenek. Az Instinct™ az ammónium formában lévő nitrogén átalakulását lassítja le, és ezzel veszi elejét a veszteségnek.

Minden ammónium és karbamid tartalmú műtrágyához alkalmazható. UAN oldattal együtt is kijuttatható, illetve a szilárd műtrágyákra is impregnálható. Növényvédő szerekkel egymenetben is felhasználható. A hatását a talajban fejti ki, így be kell dolgozni, vagy legalább 10-12 mm bemosó csapadék szükséges a működéséhez. Az Instinct™ használatával csökkenthető a nitrogén veszteség, javítható a növénytáplálás hatékonysága.

A nitrogén menedzsmentben hamarosan egy újabb utat is nyit a Corteva, engedélyezés alatt álló mikrobiológiai termékével. Legfontosabb tulajdonságait Rikk István marketingvezető foglalta össze. A permetezéssel az állományra kijuttatható új termék hatóanyagát adó nitrogénkötő baktérium a növénybe jutva azzal szimbiózist alakít ki. Az eddigi tapasztalatok alapján hektáronként 30-60 kg nitrogénhez képes juttatni a növényállományt, ezen felül a fotoszintézist stimuláló hatása is ismert. Kukoricába, repcében, kalászosokban és napraforgóban is jó eredményekkel kecsegtet.

Új generációs gombaölő szerek

A kalászos gabonák gombás betegségei elleni védelemben két új terméket is bevezet a Corteva, melyeket Bálint Sándor termékmenedzser mutatott be a rendezvény résztvevőinek. A két készítmény a Queen™ és a Verben™, melyek több szempontból is igazi újdonságot jelentenek a jelenlegi gombaölő szer választékban.

A Verben™ a proquinazid és a protiokonazol kombinációja. A proquinazid csak a Corteva kínálatában elérhető hatóanyag. Gázosodó, így olyan helyekre is eljut, ahová permetcsepp nem került: ez nagyban növeli a védekezés hatékonyságát, különösen a kalászon. A protiokonazol széles spektrumú, fuzárium ellen kiemelkedő hatékonyságú hatóanyag. A Verben™ ennek köszönhetően komplex védelmet nyújt búzában, árpában, rozsban és tritikáléban is. A készítmény nem csak összetételében, hanem formulációjában is egyedi: továbbfejlesztett EC forma, ami a permetlé erősebb tapadását, jobb hatóanyag eloszlást és felszívódást tesz lehetővé, és 1 óra elteltével más esőálló. A bokrosodás végétől a virágzás végéig használható.

A Queen™ az új Inatreq™ (fenpikoxamid) és a már jól ismert protiokonazol hatóanyagok kombinációja. Az Inatreq™ egy új kémiai csoport, a pikolinamidok első képviselője: minden korábban ismert gombaölő hatóanyaghoz képest új hatásmódot képvisel, a gombák légzését gátolja. Az Inatreq™ természetes forrásból származik: egy Streptomyces faj terméke, amit a Corteva kutatói egy kémiai módosítással tettek stabillá az ultraibolya sugárzással szemben. Ez az egyik alapja a hosszú hatástartamának. Felszívódó, transzlaminárisan és csúcsi irányba is mozgó vegyület, ami a növényben visszaalakul eredeti formájára. Az Inatreq™ gátolja a spórák csírázását, csökkenti az életképességüket, ahol pedig már megindult a gomba fejlődése, ott leállítja a micélium növekedését.

A Queen™ gombaölő szer a merőben új i-Q4 formulában lesz elérhető. az i-Q4 formula nagyon egyenletes hatóanyag eloszlást tesz lehetővé, rendkívül gyorsan szétterül a növény felületén. Hatására a permetezéshez felhasznált víz hőmérséklete, kémhatása és keménysége nem befolyásolja negatívan a permetlé minőségét, homogenitását.Ezen túl kiváló tapadást biztosít a permetcseppeknek a levélen, és akár már fél órán belül esőállóvá válik. A rendkívül hosszú tartamhatású Queen™ a búza, rozs, tritikálé levél- és kalászbetegségei ellen kapott felhasználási engedélyt.

A Corteva javasolt technológiájában a Queent a zászlós levél megjelenésének az időszakára célszerű időzíteni, egy átfogó és tartós lombvédelem érdekében, a Verbent pedig kalászvédelemre.

Az Arylex™ család

Néhány évvel ezelőtt az Arylex™ (halauxifen-metil) hatóanyag bevezetésével a „hormonhatású” gyomirtó szerek egy új csoportjának első képviselőjét adta a gazdák kezébe a Corteva. A gyomnövényeken hasonló tüneteket idéz elő, mint a már jól ismert auxin típusú herbicidek, de kötőhelye eltér azoktól, így a keresztrezisztencia veszélye minimális.

Az Arylexre azóta egy komplett gyomirtó szer család épül, melyek korszerű megoldást jelentenek kalászos gabonákban (Quelex™, Rexade™), repcében (Belkar™, Korvetto™) és napraforgóban (Viballa™). E kultúrnövények közös tulajdonsága, hogy a hatóanyagot nagyon gyorsan inaktiválják, szemben az érzékeny gyomfajokkal.

A tavaszi gyomirtási időszakra fókuszálva dr. Lukács Domonkos termékmenedzser ismertette az Arylex™ tartalmú készítmények felhasználási lehetőségeit.

A repcében a tavaszi időszakban általában három gyomfaj okozza a fő problémát: az ebszékfű, a pipacs és a zsombor. A Korvetto™ mindhárom ellen hatékony, a repcére pedig tökéletesen szelektív. Innovatív, növényi olaj alapú készítmény (NeoEC formulával), ami hidegben is működik, kiválóan tapad, és mivel ásványi olajakat nem tartalmaz, a környezetvédelmi besorolása is kedvező.

A kalászos gabonák magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen hatásos a Quelex™ herbicid. Ahol ezek mellett egyszikű fajokkal (vadzab, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, rozsnok) is meg kell birkózni, ott a Rexade™ jelent megoldást. A Quelex™ és a Rexade™ a legkorszerűbb granulátum gyártási technológiával készül, ami lehetővé teszi, hogy több hatóanyagot és a széfener molekulát nagy koncentrációban tartalmazzák a termékek, így a gazdálkodók kis dózisokkal dolgozhatnak.

A napraforgóban használatos Viballa™ több éves szükséghelyzeti felhasználást követően 2022-ben rendes felhasználási engedélyt kapott. Az engedély a napraforgó 4 leveles korától teszi lehetővé a felhasználást. A Viballa™ bármilyen típusú napraforgóban használható (gyomirtószer toleráns vagy hagyományos hibrid). Express®* toleráns napraforgóban az Express®* gyomirtó szerrel való együttes kijuttatása az új engedély alapján lehetővé vált. A Viballa™ bármilyen gyomirtási rendszerhez tartozó napraforgó hibridben használható, kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik parlagfű, selyemmályva, szerbtövis és libatop fajok ellen.

™ ®: A Corteva Agriscience bejegyzett márkanevei.

*: Az FMC Corporation bejegyzett márkaneve.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: corteva, kukorica, napraforgó, repce, hibrid, vetőmag
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nagy István: a sikeres agrártermelés alap-ja a minőségi vetőmag

Vetőmag nélkül nincs élelmiszer-termelés, a hazai vetőmagszektor nemzetstratégiai  jelentőségű ágazat, ...