TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Figyeljünk a mikotoxinokra!

Figyeljünk a mikotoxinokra!

Hírek - 2022.10.21

A kukorica csövét károsító különféle kórokozók állatokra és emberre egyaránt veszélyes mikotoxinokat termelnek. Ezek határérték feletti mennyiségben, hosszabb időtartamon át történő fogyasztás esetén rákkeltőek, hányást, hasmenést, elhalálozást, várandós nőknél pedig akár vetélést is okozhatnak.

Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese és májbetegséget okozhatnak. A DON toxin immunrendszeri zavarokat és vérképzőszervi betegségeket generálhat. A toxinok gyerekekre nézve - kisebb testsúlyuk miatt - még veszélyesebbek. Állatok esetében lassabb súlygyarapodás és fejlődés figyelhető meg, az állomány fogékonyabbá válik a fertőző betegségekkel szemben.

A kukoricában megtalálható fumizininek (FB1, FB2, FB3 toxinok) lovaknál agylágyulásszerű tüneteket okozhatnak, sertéseknél tüdőödémát, egyéb állatoknál máj- és vesekárosodást. Emberekben rákkeltő hatást feltételeznek. A mikotoxinok szintjének határérték alatt tartásának kulcsa a gazdák kezében van. Korai (optimális időben) elvégzett aratással, szárítással, biztonságos betárolással most még nagyon sokat tehetnek ellene. Az elsődleges termelőknek nagy felelősségük van a piacra kerülő termékek biztonságának szavatolásában.

A mikotoxinok jelentősége igen nagy, emiatt az Európai Bizottság minden mikotoxin esetében meghatározott egy-egy határértéket, amely felett már nem biztonságos a termény élelmezési célú felhasználása. Emiatt rendszeres ellenőrzés szükséges.

A fuzárium toxinok keletkezése teljes mértékben nem zárható ki, azonban a helyes mezőgazdasági gyakorlattal, növényvédelemmel és megfelelő tárolástechnikával sokat tehetünk a toxintermelés csökkentés érdekében. 

 
Forrás: Agrofil SZMI

Címkék: mikotoxin, kukorica, mikotoxinok, mellékhatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Föld napja

Április 22 – a Föld napja, immár ötvennégy esztendeje. A világnap, a „globális ünnep” ötletével ...