TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Kiemelkedő termőképességű Pioneer® kukorica hibridek az egyik legkedveltebb éréscsoportban

Kiemelkedő termőképességű Pioneer® kukorica hibridek az egyik legkedveltebb éréscsoportban

Hírek - 2022.10.17

A 2022-es gazdálkodói év tele volt és van kihívásokkal. Olyan körülményekkel kellett a hazai termelőknek szembesülniük, amelyekkel korábban még nem találkoztak.

Hirdetés

Az extrém időjárás mellett a mezőgazdasági termelési költségek emelkedése fejtett ki jelentős hatást a gazdálkodók jövedelmére és döntéseire. A hatékonyság növelése ilyen helyzetben még fontosabbá válik. Ez alapján a korábbi érésidőhöz tartozó kukorica hibridek vetőmagjainak választása egy arany középút lehet a magas termésszint és alacsony nedvességtartalom között. A Corteva Agriscience™ törekszik arra, hogy a gazdálkodók kezébe az érdekükben fejlesztett vetőmagokat tudjon nyújtani, amelyek használatával sikeressé tehető a növénytermesztés, és mindezeket szem előtt tartva ebben az éréscsoportban három új kukorica hibrid vetőmagja válik elérhetővé a hazai termelők részére.

P9398 diagram

Az tenyészidő szerint haladva első a sorban a P9398 hibrid, FAO száma 370. Hazánkban regisztrált kukorica, 2021-ben a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 105,4%-os termést adott a közismert és magas termésszintű sztenderd hibrid átlagához képest. Kiválóan tolerálja a száraz viszonyokat, ez jól látszott az elmúlt évben fejlesztői kísérleteinkben, ahol dinamikus vízleadása is megmutatkozott. Különösen jól tűri a stresszes körülményeket, ezáltal magasabb tőszámon is terméstöbbletet ad, segítve a profit maximalizálását. Magyarország teljes területére javaslom, minden gazdálkodónak, hiszen a P9398 Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid, ezáltal kiválóan alkalmazkodik száraz viszonyainkhoz!

P9944 diagram

A tenyészidőben felfelé haladva következik az erőteljes megjelenésű P9944 újdonságként, a legújabb generációs kukorica hibridjeink egyik képviselője. A kiugró termésszintjéhez társuló viszonylag alacsony betakarításkori nedvességtartalom miatt emelkedett ki fejlesztői sorainkban. Kiválóan viseli a száraz és stresszes körülményeket, vízleadási dinamikája gyors. Tenyészideje miatt a hazai termelők többségének vetésszerkezetébe könnyen beilleszthető.

P9960 foto

Két éréscsoport határán helyezkedik el a P9960, 410-es FAO számmal. Kiugró termését megmutatta 2020-ban a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben, 104,5%-os termést adott a sztenderd hibridek átlagához képest. Ezt követően 2021-ben kiemelkedően szerepelt üzemi kísérleteinkben, igazolva ezzel kiváló alkalmazkodóképességét környezeti viszonyainkhoz. Új generációs hibridünk lévén robusztus, hengeres csövein ülő szemei mély kupanyommal rendelkeznek, mely a nagyobb fajlagos felülete lévén felgyorsítja a magok vízleadását, csökkentve ezzel a betakarítást követően felmerülő esetleges költségeket. Fontos megemlíteni, hogy nagyon jó a csőegészsége! Átlagosnál magasabb hibrid, ehhez kellően erős szárral rendelkezik, szártörés vagy megdőlés nem jellemzi.

Bátran javaslom a hazai termelők részére mindegyik felsorolt hibridet, hiszen három kiváló adaptációs képességű kukorica kerül bevezetésre a 2023-as évben! Keressék kereskedőjüket és területileg illetékes kollégáinkat a vetőmagok kapcsán!

 

SÓLYOM JÁNOS
vetőmag termékmenedzser
Corteva Agriscience

Címkék: kukorica, hibrid, Pioneer®, Corteva
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„Az év agrárrobotja 2024”

Az idén már második alkalommal került megrendezése az „AG ROBOT of the Year”, vagyis „Az év ...