TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Mit keres a magyar kukorica Kazahsztánban?

Mit keres a magyar kukorica Kazahsztánban?

Hírek - 2022.10.15

A hazai fogyasztók biztonságos élelmiszerrel történő ellátása a jövőben kizárólag a határokon belül nem oldható meg a szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

A Marton Genetics Cégcsoport már két évvel ezelőtt azt vizsgálta, hogy milyen lehetőségek adódnak távoli területeken a termesztés feltételeinek megteremtésére. Közép-Ázsiában, azon belül Kazahsztánban 11 millió hektáron folyik növénytermesztés és ezen az óriási területen a magyar tudás is szerepet kapott.

MartonSándorfy András

 

Kazahsztánban a magyar genetika vetőmag formájában már jelen van: ebből a vetőmagból a szaporítást követően Magyarországra is lehet majd visszahozni nagy mennyiséget. De a fő cél az lenne, hogy e magas genetikai értékeinket ott szaporítsák, termesszék és a helyi agrár-, illetve élelmiszergazdaság fejlődésében játsszanak meghatározó szerepet. Sándorfy András, a Marton Genetics Cégcsoport vezetője szerint agráripari forradalom küszöbén áll Kazahsztán, hamarosan elhagyja a hetvenes évekbeli gépeket és a jelenleg elérhető legmodernebb technológiákat alkalmazza.

-Abban a térségben van a világ egyik legnagyobb édesvíz kincse gleccserek formájában. Ilyen nagyságrendű fagyasztott édesvizet csak az északi sarkkörön túl találni, s ahogy a felmelegedés folytatódik, ezek a gleccserek elolvadnak, tehát a következő harminc évben folyamatos vízutánpótlást biztosítanak a sztyeppei területeken. Tehát a megfelelően kialakított öntözéssel nagyon nagy terméshozamokat lehet elérni majd - részletezte a szakember.

Kazahsztánban 11 millió hektáron elsősorban tavaszi kalászost, vagyis búzát, árpát és zabot termesztenek a gazdálkodók, 1 millió hektáron pedig kukoricát és cukorrépát. A Marton Genetics két éve végzi a piacfelmérést, aminek köszönhetően jövőre már 250 hektáron állít elő vetőmagot, s ennek a szaporulatából már 30 ezer hektárra való vetőmag lesz 2024-ben. A következő négy évben 150 ezer hektárnyi kukorica termőterületet kíván a cégcsoport martonvásári vetőmaggal ellátni Kazahsztánban. 

Sándorfy András a tervekről szólva elmondta: a Kazahsztánban megtermelt vetőmagot ott kívánják értékesíteni és az abból befolyó bevételt a hazai kutatás-fejlesztésbe forgatják vissza, de feldolgozott élelmiszert is szállítanának a magyar piacra.
Forrás: Növényvédőszer.hu

Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, kukorica, Marton Genetics, Kazahsztán
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így állhat talpra egy természeti katasztrófa után a görög ...

Az Európai Uniós tagság nemcsak támogatásokat, de szakmai segítséget is nyújt a tagállamoknak váratlan katasztrófa ...