TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Sürgős segítséget követel a gazdáknak az MSZP

Sürgős segítséget követel a gazdáknak az MSZP

Hírek - 2022.10.06

Sürgős, érdemi segítséget szorgalmazott a mezőgazdasági termelők számára Harangozó Gábor, az MSZP agrárszakértője az ATV Start című műsorában.

A politikus azt kifogásolta, hogy az aszálykár-enyhítés kifizetését még meg sem kezdték, holott most azonnal, még az őszi munkálatok idején kellene segíteni a növénytermesztőket és az állattenyésztőket annak érdekében, hogy ne hagyjanak fel a tevékenységükkel.

Mint mondta, rendkívüli módon megemelkedtek az üzemanyag- és műtrágyaárak is, a gazdálkodók 90 százaléka piaci áron kapta az üzemanyagot, az energiaintenzív ágazatokban adott kormánytámogatás pedig nem vonatkozik a mezőgazdaságra. A termelőknek így annyira meg kellene emelniük az árakat, amennyiért a piacon nem lehet eladni a termékeket, így egyre többen kénytelenek felhagyni a termeléssel – fogalmazott.

Harangozó Gábor hozzátette: a 15 napon belülre ígért aszálykár-enyhítés még meg sem indult, ráadásul egyébként is csak azokra vonatkozik, akiknek 80 százalék fölötti a káruk. A vízi közműveknek nyújtott 1,5 milliárd forint ugyan fontos azért, hogy legyen ivóvizünk, de „semmi köze nincs a mezőgazdasághoz”; a hitelmoratórium pedig nemhogy segített, hanem ártott, hiszen az azt választó gazdálkodók az európai uniós banki szabályok miatt rossz adósnak számítanak – sorolta.

„De ha valaki jó adós, akkor is 18 százalékos kamaton kapna most hitelt. Ha valaki benn maradt a hitelmoratóriumban, akkor rossz adósnak számít; ha 25 százalékért kap, az már jó” – ismertette.

Olyan kamattámogatott hitelt sürgetett, amelyből a gazdák el tudják végezni a szükséges őszi munkákat addig is, míg nem lesz bevételük.

Bírálta a kormányt azért is, mert teljesen fölkészületlenül érte az országot az aszály, holott öntöző- és vízvisszatartó kapacitásokat kellene kiépíteni, amihez az unió „rengeteg” támogatást ad.

 

 
Forrás: Hírklikk.hu

Címkék: támogatás, gazdák, kár, aszály, mezőgazdasági termelők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A Väderstad bemutatja az 50/80 mm-es Marathon Edge kopóhegyet

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója bemutatja az új Marathon Edge 50/80 mm-es ...