A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

A magyar gazdaság növekedése kimagasló

Hírek - 2016.03.09

A magyar gazdaság növekedése nemzetközi összehasonlításban is kimagasló - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A magyar gazdaság növekedése kimagasló


Balogh László kifejtette, az egész évi 2,9 százalékos bővülés meghaladja az európai uniós tagországok átlagát, ami 1,6-1,8 százalék körül alakult.
Hozzátette, a dinamikus növekedésnek sok összetevője van, elsősorban a beruházások és a fogyasztás húzta a gazdaságot, de hozzájárult a külkereskedelmi többlet is. Az államadósság GDP-hez viszonyított százalékos szintje még a korábbi számoknál is kedvezőbb, 75,3 százalék, ami azt jelenti, hogy a múlt évhez képest majdnem egy teljes százalékponttal sikerült csökkenteni az államadósságot - mondta.
A gazdaság jó teljesítményéhez hozzájárult még az ipar 7,2 százalékos növekedése, ezen belül is a járműgyártás, a kiskereskedelem 4,7 százalékos bővülése, valamint a turizmus - fejtette ki.
Balogh László megjegyezte, a mezőgazdaság mutatói - a szélsőséges, száraz időjárás okozta terméskiesés miatt - kevésbé alakultak jól, így 12 százalékkal csökkent a mezőgazdaság hozzáadott értéke.

Forrás: MTI

Címkék: