TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a gazdák

Nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a gazdák

Hírek - 2022.10.05

Cem Özdemir, a német agrárminiszter szerint az Európai Bizottságnak át kell dolgoznia a növényvédőszer-csökkentési tervet annak érdekében, hogy ne kerüljenek hátrányosabb helyzetbe a német gazdák.

Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának ülésén Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter a növényvédő szerek alkalmazásának csökkentésére irányuló bizottsági javaslat átdolgozását szorgalmazta – olvasható a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján.

“Jó és helyes az európai növényvédelmi jogszabályok harmonizálása, valamint a növényvédő szerek használatának egyértelmű, ambiciózus csökkentési célkitűzésének meghatározása. Ugyanakkor még mindig látok javítanivalót – a német gazdákat nem szabad hátrányos helyzetbe hozni a korábbi csökkentési erőfeszítéseik miatt. Az úgynevezett érzékeny területekre vonatkozó szabályozásnak az uniós jog által védett területekre kellene összpontosítania, és ki kellene zárni az olyan különleges nemzeti védelem alá eső kategóriákat, mint a tájvédelmi területek.” – fogalmazott.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozójukon Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszterrel az ukrajnai helyzetről és mezőgazdasági export alakulásáról is tárgyaltak. Özdemir megismételte az állandó alternatív exportutakra vonatkozó felhívását az Oroszországtól való függőség csökkentése és a globális ellátási láncok stabilizálása érdekében.

Özdemir szerint: “A Fekete-tengeren átvezető exportútvonalak, amelyekről nyáron állapodtunk meg Oroszországgal, világszerte megerősítették az élelmiszer-biztonságba vetett bizalmat, és komoly segítséget jelentenek Afrika számára. Mindazonáltal a tény tény marad: Putyin egy bizonytalan hivatalnok, amit ma mond, az holnap már lehet, hogy semmit sem ér. Súlyos gondatlanság lenne hinni neki, amikor a globális élelmiszer-biztonságról van szó”. 
Forrás: Forrás: Fruitveb

Címkék: gazdák, növényvédő szer, Cem Özdemir
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Idén könnyítés várható a kötelező parlagoltatás szabályaiban

Magyarország és más uniós tagállamok hosszú hónapok óta vívott szakmai küzdelmei, valamint az európai ...