Hirdetés
Nem lesz sertéshús, hétszeresére drágult a műtrágya, fekete év az idei

Nem lesz sertéshús, hétszeresére drágult a műtrágya, fekete év az idei

Hírek - 2022.10.05

Magyarország sertéshús önellátása veszélyben van, még úgy is, hogy tovább emelkednek az élelmiszerárak – hangzott el a Spirit FM Partvonal című műsorában a minap.

Összességében még 5-10 százalékkal nőhetnek az élelmiszerek árai – mondta Dr. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese. Példaként említette, hogy a tejtermékek esetében további áremelkedés várható, mert még csak most fog begyűrűzni a takarmányok árának növekedése, így a tej 180 forintos literenkénti felvásárlási ára 200 forintig is kitolódhat. Hasonló növekményre számít a húsfeldolgozásban is.

„Magyarország sertéshús önellátása veszélyben van, mert jelenleg már hárommillió alatt van a hazai sertésállomány” – közölte.

Weisz Miklós, gazdálkodó, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének vezetőségi tagja is egyetértett abban, hogy ez élelmiszerek esetében további áremelkedés jöhet.

„Az idei év fekete évként fog bevonulni az agrártörténetbe”– fogalmazott, majd hozzátette, a nyári betakarítás során millió tonnás terménykiesés volt.

A műtrágya fontos termelési tényező, ennek ára nyolcszorosára nőtt. Saját beszerzései során azt tapasztalta, hogy míg egy tonnáért tavaly év elején 50-60 ezer forintot fizetett, most csaknem 350-400 ezer forintot is elkérnek. Kiemelte az állattartókat, ugyanis ha ők maguk nem tudják megtermelni a takarmányt, akkor még nehezebb helyzetbe kerülnek. A következő években jóval magasabb termelési költségekre és magasabb terményárakra számít. 

 
Forrás: Spirit FM

Címkék: műtrágya, sertés, sertéshús, drágulás
Kiemelt hírek