TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Óriási pazarlás folyik a műtrágyázás során

Óriási pazarlás folyik a műtrágyázás során

Hírek - 2022.09.21

Évente több milliárd forintnyi hagyományos műtrágya kerül ki a talajba, ami a jelenlegi árak mellett igazi luxus, nem beszélve a tevékenység haszontalanságáról és a környezetterhelésről. Az Altoterra Kft. új generációs műtrágyái megoldást jelentenek a problémákra, mert olyan formában kerülnek kijuttatásra, melyeket a növények hatékonyan tudnak hasznosítani.

TÖRTÉNETÜK  AltoTerra Anno 2008

Az Altoterra Kft. 100%-ban magyar tulajdonban lévő középvállalkozás, tulajdonosai Abonyi Roland és Patyi Roland. A vállalat zászlóshajója a műtrágyakereskedelem, de növényvédőszer- és terménykereskedelemmel is foglalkoznak. Jelenleg huszonöten dolgoznak a vállalkozásban, tizenhárman az újszilvási telepen, tizenketten a kecskeméti központi irodában. A tulajdonosok célja már a kezdetekkor is az volt, hogy úgy tudják kiszolgálni a piacot stabil, kiváló minőségű tápanyagutánpótlási termékekkel, hogy közben a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot is szem előtt tartják. Emellett a gazdák folyamatos edukációja is szívügyük, ezért a mai napig teljeskörű növénytermesztési technológiákkal, növényvédelmi stratégiákkal segítik a termelőket. A tulajdonosok a 2000-es évek eleje óta foglalkoznak mezőgazdasági inputanyag kereskedelemmel. A 2008-ig szerzett tapasztalataik, nézeteik alapozták meg a saját vállalkozást, mert egy modernebb, lendületesebb munkahelyre vágytak, ahol nem ütköznek folyamatosan falakba, nem függenek másoktól.

2008-ban vásárolták meg az újszilvási telephelyet, ami előtte tüzéptelepként működött és már ugyanebben az évben kereskedelmi tevékenységbe kezdtek. A rendkívül rossz körülmények között lévő fatepelet lépésről lépésre újították fel. A fiatalos lendületnek és az elszántságuknak köszönhetően, valamint a vállalkozás nyereségének visszaforgatásából egy virágzó, több épületcsoportból, csarnokokból álló telephelyet tudtak létrehozni, amely egyszerre csaknem 20.000 tonna műtrágya tárolására alkalmas. A zöldmezős beruházás fejlesztése azóta sem állt le, 2014 óta saját csomagolóüzemmel, 2020 óta saját gyártósorral rendelkeznek.

Altoterra Újszilvási telep 3

ALAPELVEIK

Valójában mi a sikerük titka? Egyrészt a kiváló minőségű termékekben keresendő, másrészt az évtizedes partnerkapcsolataiknak köszönhető. Az új termelőkkel kötött kapcsolataik ugyanolyan prioritást kapnak, mint az évtizedek óta fennállóak. Hosszú távon a folyamatos fejlődésben hisznek, a mindennapokban a korrekt árak, a lehető leggyorsabb kiszolgálás és a rugalmasság az erősségük. Sok időt, energiát és pénzt fordítanak a kutatásra, jelenleg is több egyetemmel dolgoznak együtt.

"Az AltoTerra sikere három pilléren nyugszik: az ügyfélkapcsolatokon, a minőségen és a hatékonyságon. Büszkék vagyunk arra, hogy partnereink mindig bizalommal fordulnak hozzánk, mert tudják a lehető legjobb és leggyorsabb megoldást kínáljuk nekik. A termékek terén a kiemelkedően stabil minőségben hiszünk. A versenytársainkkal szemben pedig a hatékonyság a fegyverünk." - Abonyi Roland, ügyvezető

"Közel két évtizede biztosítunk megoldást a mezőgazdasági kihívásokra, hogy megkönnyítsük partnereink munkáját. Az ágazat, folyamatosan újabb változásokkal néz szembe. Ahhoz, hogy eredményesen jussunk tovább ezeken a kihívásokon, kollégáinkkal a legcélravezetőbb eszközöket keressük." - Patyi Roland, ügyvezető

KÖRNYEZETVÉDELEM, FENNTARTHATÓSÁG

Mind az újszilvási telepen, mind a 2021 decemberében felépült kecskeméti irodában hatalmas hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, beszállítóik megválasztásakor ez az egyik legfontosabb szempontjuk. Újszilváson az energia-fogyasztásuk több mint 70%-a napelemparkjukból, míg a kecskeméti iroda épületének tetején és a mellette elhelyezett napelemek a teljes áramellátásukat fedezi. Hasonló gondolkodású beszállítókkal dolgoznak együtt, melyek közül kiemelkedő szerepe van a lengyel INTERMAG-nak, a német a K+S KALI GmbH-nek. A tápanyagutánpótlás területén szintén a fenntarthatóságot tartják szem előtt: a kijuttatott tápanyagból minél kevesebb menjen kárba, minél több legyen felvehető a növények számára. Mi sem mutatja e törekvésület jobban, mint az, hogy évente mintegy 440 milliárd forintnyi műtrágya kerül pazarlásra amiatt, hogy a kijuttatást követő napokban, hetekben kimosódik vagy elpárolog, illetve mert olyan formában kerül a talajba, ami lekötődve nem felvehető a növények számára.

ÚJ GENERÁCIÓS TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS

Lumino Pro® + NUTRICHARGE® termékcsaládjuk technológiája jelenleg a legkorszerűbb és leghatékonyabb módszer a növények tápanyag utánpótlásának körében. A speciális, nagy negatív töltéssel rendelkező biológiailag lebomló polimer bevonatnak köszönhetően rendkívül hatékony a kijuttatott és a talajban megtalálható tápelemek hasznosulása. Kiválóan stabilizálja a tápelemeket a talajban, melyek így felvehetővé válnak a növények számára.

A nitrogén utánpótlásban kiemelkedő termékük az ENTEC® inhibitoros, stabilizált ásványi műtrágya, amely optimális nitrogénhatékonyságot biztosít. Késlelteti az ammónium nitráttá történő átalakulását, akkor szabadítja fel a nitrogént a növények számára, amikor az a leghatékonyabban tud hasznosulni. A nitrogénszolgáltatás így a növény igényeihez igazodik és a műtrágya hatékonyabban működik.

A szilícium tartalmú OPTYSIL® lombtrágya természetes ellenállóképességfokozó. Beindítja a növények természetes védekező mechanizmusát, támogatja a növekedést és a fejlődést. Könnyen felvehető szilíciumot tartalmaz, amely erősíti a növényi sejtfalat, valamint számos növényi életfolyamatra hat serkentően.

Címkék: műtrágya, műtrágyázás, Altoterra Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Átalakuló erősorrend a napraforgó gombabetegségeinél – ...

Szántóföldi növénytermesztésünk a folyamatos változás korát éli! Nem csupán a piaci viszonyokhoz kell ...