A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Nyereményjáték Queen
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Kiszámoltuk: a hibridbúza-termesztés többletjövedelmet biztosít

Hírek - 2022.09.28

A hibridbúza-vetőmagok árának láttán sokan összehúzzák a szemöldöküket: mi a bizonyíték arra, hogy a vetőmag megvásárlásával járó magasabb költség a betakarításkor megtérül? A SAATEN-UNION független forrásokon, a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs kísérletein és a Magyar Kukorica Klub terméstanúsításain keresztül mutatja be, hogy a kezdeti nagyobb kiadás ellenére a gazdálkodó pénztárcája a hibridbúzák – példánkban a HYFI – termesztésével hízhat a legvastagabbra.

Kiszámoltuk: a hibridbúza-termesztés többletjövedelmet biztosít


Már kilenc éve állnak rendelkezésre hivatalos termésadatok az ország különböző pontjairól. A hibridbúza-fajtasorok termésének betakarítása és mérése üzemi mezoparcellákról történt. A betakarítást és a parcellánkénti termés mérését a Magyar Kukorica Klub képviselői ellenőrizték és tanúsítják. A termés mennyiségének megállapítása a mért tömeg és szemnedvesség alapján, 14%-os szemnedvesség-tartalomra átszámolva történt. A terméstanúsítás eredményei szerint a HYFI teljesítménye üzemi körülmények között 2014–2022 között 8,00–12,18 t/ha között alakult.

HYFI MKK 2014 2022

A HYFI búzahibrid teljesítményét idén már harmadik évben vizsgáltuk a fajták átlagához képest, és azt tapasztaltuk, hogy az átlagos terméspotenciálú helyszíneken a hibridbúza magasabb vetőmagárát beleszámítva is évről évre lényegesen, három év átlagában 84 467 forinttal biztosított magasabb árbevételt, mint a fajták. Érdemes külön kiemelni, hogy a hibridbúzák megbízhatóságuknak köszönhetően nem igénylik a legjobb termőhelyeket a kiemelkedő jövedelemtöbblet biztosításához. További pénzre váltható haszon a hibridbúzák esetében, hogy a vetőmagszükségletük a hagyományos fajtákénak a harmada, így a logisztikai ráfordításaik mind időben, mind pedig költségben biztosítják a nagyobb hatékonyságot a területteljesítmény növekedése mellett.

HYFI jovedelmezosege tablazat1 2022szept

A magas terméspotenciálú helyszíneken a HYFI hibridet vizsgálva a vetőmag árával csökkentett árbevétel szintén lényegesen magasabb, mint a fajták átlaga, három év átlagában 62 367 forint jövedelemtöbbletet értünk el. A közepes helyszínekhez képest a fajták átlagához viszonyított árbevétel-különbség ugyan enyhén csökkent, de még mindig kiemelkedő, és a nagyobb betakarított terméssel járó jövedelemtöbblet minden évben jelentkezett. Itt is számolhatunk továbbá a harmadakkora vetőmagnormából származó munkaszervezési előnyökkel.

HYFI jovedelmezosege tablazat2 2022szept

A termés mennyisége mellett a kiszámíthatatlan időjárási körülmények következtében megnőtt a termésstabilitás szerepe a termesztésben. A hibridek ebből a szempontból is bizonyították megbízhatóságukat a fajtákkal szemben. A HYFI hibridet vizsgálva három egymást követő évben nemcsak a fajták átlagához képest, hanem a piacvezető fajta átlagához képest is magasabb termést adott úgy, hogy közben a legkisebb termésingadozást mutatta.

HYFI termesstabilitasa tablazat2 2022szept

Ha a termések átlagát száznak vesszük, akkor ehhez a relatív számhoz képest a legkisebb kilengést mutatta, ami bizonyítja, hogy a legmegbízhatóbb, kiszámíthatóan magas teljesítményre képes a legtöbb termőhelyi körülmény esetén.

HYFI termes tablazat1 2022szept

A HYFI stabilan magas hozamra és jó malmi minőségre (B1/A2) képes, univerzális hibrid, a legszélesebb vetésidő-intervallummal. Agronómiai szempontból kiválóan kezelhető állományt képez, amelyet nagy szalmájú, erőteljes felépítésű és egészséges növények jellemeznek. Télállósága és szárazságtűrése is kimagasló.

Zárásképpen még egy érv a HYFI mellett: A Debreceni Egyetem tartamkísérletében a HYFI bizonyult a legjobbnak a tápanyag-hasznosítás és a tápanyag-reakció szempontjából is a vizsgálatba vont fajták és hibridek között. Ezért bátran ajánljuk a vetését akkor is, ha Ön a korábbi évek gyakorlatához képest kevesebb műtrágyával tervez, de szeretne továbbra is nagy termést betakarítani.

 

saatenlogokekzold3 minBlum Zoltán ügyvezető
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 


Címkék: vetés, vetőmag, hibridbúza, SAATEN-UNION, terméstanúsítás, szántóföld, HySEED, termésstabilitás, HYFI, kalászos hibrid

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...