A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Nagyon drága lesz, mert  a termőtalajból nem gyártanak újat!

Nagyon drága lesz, mert a termőtalajból nem gyártanak újat!

Hírek - 2022.08.22

A talajok értéke is csökken, ha kockabálákban füstölik el a következő évi termések jó részét!

Nagyon drága lesz, mert a termőtalajból nem gyártanak újat!


Magyarország 4,3 millió hektár szántóterületének majdnem 90%-án gabonaféléket, szemes és silókukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztenek. A gabonafélék, az ipari és takarmány-növények szervesanyag-produktuma átlagosan a 8-10 tonnát is elérhet hektáronként.

E szervesanyag-tömeg jelentős tápelem-tartalommal is rendelkezik, melynek egy részét a termés betakarítással eltávolítjuk, másik része viszont a termőterületen marad, amelyet tarlóbontással visszaforgatunk a talajba.

A szervesanyag lebontása során jelentős mennyiségű, a növények számára felvehető makro elem kerül vissza a talajba hektáronként a gyökér és szármaradványokkal.

agrobio35h1 

Jelentős, forintban is kifejezhető gazdasági érdekünk fűződik e melléktermékek talajba juttatásához, hogy a bevitt műtrágya mennyiségeket mérsékeljük, sőt az őszi alaptrágyázást is teljesen el lehet hagyni. Ennek értékét a szalmáért, az erőművektől kapott Júdás-pénz megközelítőleg sem tudja pótolni, így óriási szervesanyag (humusz) veszteséget okoz minden egyes hektárnak (2010-2016 közt -0,84 humuszvesztés – ami 40%-ot jelentett - 320.000 hektáron Dél-Dunántúlon, Huber 2016.).

A talajba került és az irányított cellulózbontással feltárt, szerves kötésben lévő tápanyagokat megfelelő talajoltással kell követni, hogy a kalászosaink meg tudják hálálni a biztos terméssel

A még jobb, növényspecifikus biológiai hatás érdekében a kultúrnövényre adaptált, speciális talajoltó BactoFil® Kalászost javasoljuk a vetést megelőzően kijuttatni a termőtalajba pld. az őszi búza, őszi árpa növények részére.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiailag pl: BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni, ami hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít, intenzívebbé teszi a biológiailag akítv anyagok (hormonok, vitaminok stb.) termelődését. Emellett a talajszerkezet javul, gyorsabb csírázást, erőteljesebb gyökérfejlődést érhetünk el. 

A BactoFil® Kalászos talajoltás alkalmazásának előnyei: 

  • Hormontermelés
    A készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

agrobio35h2 

A gyökértömeg növekedés a termőhely adottságok és az évjárat függvényében 2–7%

  • Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés

A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

agrobio35h3

A starter hatás őszi kalászosokban is kimutatható, de mértéke kisebb, mint azt a tavaszi kultúráknál. Egyik oka, hogy az áttelelő kultúráknál a környezeti tényezők (pl. talaj- és léghőmérséklet) romlanak, másik oka, hogy a téli időszakban a rizoszféra aktivitása minimális szintre csökken.

  • Talajszerkezet javulás

Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

agrobio35h4

  • Biokontroll hatás

Az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® Kalászos használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe3+) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

 agrobio35h5

Kedvező csomagajánlatainkért

BactoFil® Kalászos + TrichoMax, BactoFil® Kalászos + Amargerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat. www.agrobio.hu

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.


Címkék: talaj, termőtalaj, BactoFil, AGRO.bio, BactoFil® Kalászos

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...