TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Nem mehetnek a rakpartra a tüntetők

Nem mehetnek a rakpartra a tüntetők

Hírek - 2022.08.18

A BRFK nem engedélyezi a dr. Szabó Bálint, a Magyar Kacsa és Lúd Szövetség elnöke által augusztus 20-ra meghirdetett traktoros demonstrációt a főváros központi részén.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóközleményéből kiderül: a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezéshez való jog gyakorlását, azonban ez nem eredményezheti mások jogainak aránytalan mértékű csorbítását.

Mint írják, az augusztus 20. és 31. közötti időszakra meghirdetett gazdademonstráció tervezett helyszínei az előzetes bejelentés szerint érintették volna az augusztus 20-ai ünnepségek helyszíneit is, így a budapesti Duna-hidakat, valamint az alsó rakpartokat. Az augusztus 15-én megtartott egyeztetés során a Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint gyülekezési hatóság észlelte, hogy a gyűlés a bejelentett helyszínen és időpontban nem tartható meg, ezért a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvénynek megfelelően felhívta a szervező figyelmét arra, hogy más helyszíneken az megtartható. Ennek megfelelően – mások jogainak és szabadságának védelme érdekében – a BRFK előíró-korlátozó határozatot hozott.

A jogerős határozat értelmében a gyűlés a Dózsa György út két külső forgalmi sávján tartható meg (VII., VIII., XIV. kerület), a gyűlés részvevői pedig a közlekedési szabályok betartásával vonulhatnak a helyszínekre, illetve távozhatnak onnan, gyakorolhatják gyülekezési jogukat. A bejelentő a határozatot a rendőrségi egyeztetésen tudomásul vette.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a jogsértések elkövetőivel szemben törvényesen, arányosan és határozottan fel fog lépni. A rendőrök intézkedni fognak azokkal szemben, akik a jogerős határozatban foglaltaktól eltérő módon, a közlekedési szabályokat megsértve érkeznek a gyűlésre, tartózkodnak annak helyszínén, vagy távoznak onnan.” – áll a közleményben.

Ennek kapcsán dr. Szabó Bálint vállalkozása, a Likvid Kontroll Kft. Faceebook-profilján szerda este a következő bejegyzés jelent meg: „Miközben a vidék készen áll, hogy 1800 traktorral elinduljon a fővárosba, és az ország valamennyi megyéjében mintegy 100 vidéki helyszínen készítjük elő a párhuzamos helyi megmozdulásokat is, Budapesten állóháború alakult ki az országos gazdatüntetés kapcsán a gazdák és a kormány között. A 20-ai tűzijáték és a légi parádé miatt egészen augusztus 25-én éjfélig közelébe sem mehetünk Budapest belvárosának, helyette kitanácsolták a tiltakozókat a VI-VII-XIV. kerületek határába. A pesti alsó-rakpartot leghamarabb augusztus 26-án foglalhatjuk el, és ugyanez a helyzet az Agrárminisztérium volt és jelenlegi főépülete előtti Kossuth és Vigadó terekkel is. Hab a tortán, hogy a traktorok ráadásul jelen állapot szerint egyik helyre sem hajthatnak be, a Budapest táblákat át sem léphetik… A rendőrség tegnap közleményéből kiindulva, továbbá informális jelzések alapján a fentiektől eltérő időpontban és módon megtartott megmozdulások súlyos szankciókat vonnak maguk után: a traktorosok egyenként több százezer forintos szabálysértési bíróságokra számíthatnak, a felelős szervezővel, Szabó Bálinttal szemben pedig akár személyi szabadság korlátozásával járó intézkedés, börtön is alkalmazható.”

Dr. Szabó Bálint végül hozzátette: hamarosan döntést hoznak a továbbiakról. 

Címkék: gazdademonstráció, traktoros demonstráció
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden beporzó fontos, védd őket te is! – Íme az öt legérdekesebb ...

Talán sokan nem is gondolják, hogy a levegőben repkedő méhek mellett más zümmögő szövetségesek is fontos munkát ...