TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Menni kell tovább, még ha nehéz is lesz

Menni kell tovább, még ha nehéz is lesz

Hírek - 2022.08.10

A bankvilág kész finanszírozni az öntözésfejlesztést és a pályázatok elkészítésében is tud segíteni a gazdáknak – nyilatkozta a Hír TV Soroló című magazinjának Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

A szakember kijelentette: az elkövetkező időszakban a kormánynak óriási pénzügyi forrásokat kell fordítani az öntözésfejlesztésre, ez nemzetstratégiai kérdés is.

  • Ha összevetjük az elmúlt 20-30 év és napjaink öntözött területeinek mennyiségét, akkor azt láthatjuk, hogy a korábbi 200 ezer hektár 2021-re 85 ezerre csökkent, de ez még mindig több a 2020-as adatnál – magyarázta Szabó István. – Az idei év keserű tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy paradigmaváltásra van szükség, amiben egyformán érdekeltek a hazai agrárium vezetői, a gazdák és a bankszektor képviselői is.

Elhangzott: már eddig is több pályázat jelent meg az öntözésfejlesztéssel kapcsolatosan, de a gazdák inkább a telepfejlesztésekre koncentráltak. Néhány pályázat még mindig nyitva áll, ezek nagyon magas támogatási intenzitásúak, a fennmaradó összeg finanszírozását pedig a bankok megoldják.

  • A kormány már eddig is jelentős jogszabályi módosításokat hajtott végre az öntözésfejlesztés kapcsán, de úgy látjuk, hogy további könnyítésekre van szükség – fogalmazott. – Ami pedig az előttünk álló időszakot illeti: jelentős források állnak majd rendelkezésre a továbbiakban is e célra. Igaz, hogy magasabb kamatszint és infláció mellett, romló gazdasági környezetben kénytelenek a gazdák megvalósítani a fejlesztéseiket, de hasonló helyzetre korábban is volt példa és beruházások akkor is voltak, hiszen ezek a vállalkozások továbbélésének a zálogai. 



Forrás: HirTV  Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Címkék: öntözés, öntözésfejlesztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és ...