A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Menni kell tovább, még ha nehéz is lesz

Hírek - 2022.08.10

A bankvilág kész finanszírozni az öntözésfejlesztést és a pályázatok elkészítésében is tud segíteni a gazdáknak – nyilatkozta a Hír TV Soroló című magazinjának Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Menni kell tovább, még ha nehéz is lesz


A szakember kijelentette: az elkövetkező időszakban a kormánynak óriási pénzügyi forrásokat kell fordítani az öntözésfejlesztésre, ez nemzetstratégiai kérdés is.

  • Ha összevetjük az elmúlt 20-30 év és napjaink öntözött területeinek mennyiségét, akkor azt láthatjuk, hogy a korábbi 200 ezer hektár 2021-re 85 ezerre csökkent, de ez még mindig több a 2020-as adatnál – magyarázta Szabó István. – Az idei év keserű tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy paradigmaváltásra van szükség, amiben egyformán érdekeltek a hazai agrárium vezetői, a gazdák és a bankszektor képviselői is.

Elhangzott: már eddig is több pályázat jelent meg az öntözésfejlesztéssel kapcsolatosan, de a gazdák inkább a telepfejlesztésekre koncentráltak. Néhány pályázat még mindig nyitva áll, ezek nagyon magas támogatási intenzitásúak, a fennmaradó összeg finanszírozását pedig a bankok megoldják.

  • A kormány már eddig is jelentős jogszabályi módosításokat hajtott végre az öntözésfejlesztés kapcsán, de úgy látjuk, hogy további könnyítésekre van szükség – fogalmazott. – Ami pedig az előttünk álló időszakot illeti: jelentős források állnak majd rendelkezésre a továbbiakban is e célra. Igaz, hogy magasabb kamatszint és infláció mellett, romló gazdasági környezetben kénytelenek a gazdák megvalósítani a fejlesztéseiket, de hasonló helyzetre korábban is volt példa és beruházások akkor is voltak, hiszen ezek a vállalkozások továbbélésének a zálogai. 
Forrás: HirTV  Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Címkék: öntözés, öntözésfejlesztés