TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 681 Ft
Benzin ára: 660 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,66
USD: 367,74
CHF: 403
GBP: 448,09
Hirdetés
Feletetik a szalmát is, csak hogy ne éhezzenek az állatok

Feletetik a szalmát is, csak hogy ne éhezzenek az állatok

Hírek - 2022.08.04

A brutális szárazság miatt több Békés megyei gazda elkezdte a kukorica silózását. A takarmány csökkenő mennyisége és gyenge minősége az állattenyésztési ágazatra is hatással lesz - hangzott el a Békés megyei aratási koordinációs bizottság ülésén a közelmúltban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek elküldött adatsorban olvasható, hogy a csapadékhiány miatt minden nappal romlik az amúgy is rossz minőségű, csak silózásra alkalmas kukorica állapota. Több állattartó telep jelezte már, hogy állatállomány-létszámcsökkentést kell végrehajtania, az állatok ellátása komoly gondot fog okozni, az idén lesilózott kukoricák gyenge tápértékű tömegtakarmányok. Az esetleges állatlétszám-csökkenés a pályázati vállalásoknál is problémát okoz majd. Az ülésen résztvevők megállapították, hogy a kukoricánál "meg sem lehet saccolni, mekkora terméskiesés várható". A napraforgónál még nem annyira reménytelen a helyzet, annak ellenére, hogy feleannyi termés sem várható a szokásoshoz képest - tették hozzá.

A gazdák Békés megyében őszi árpát csaknem 31 ezer, őszi búzát 100 ezer hektárról takarítanak be. Az árpaterületeken végeztek a munkával, az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge. Az őszi búza vetésterületének 95 százalékos betakarítása után a termésátlag 3,2 tonna hektáronként. A tavalyi termésátlag ennek csaknem a kétszerese volt.

A szalmabetakarítás jelenleg 60 százalékos. Mivel az állattenyésztésben súlyos takarmányhiány mutatkozik, ezért egyes gazdálkodók a búzaszalmát is tömegtakarmányként fogják hasznosítani -közölte a kamara. 
Forrás: MTI, Fotó: Pixabay

Címkék: kukorica, aszály, silózás, szalma
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Külföldön is nagy a kereslet a prémium magyar őrölt ...

A magyar prémium minőségű őrölt fűszerpaprika külföldön is keresett termék. Bár a klímaváltozás, a növekvő ...