TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Mégsem indul ősszel az új sertésállatjóléti támogatási program

Mégsem indul ősszel az új sertésállatjóléti támogatási program

Hírek - 2022.07.21

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára tette közzé Facebook-profilján, hogy az agrártárca által ősszel elindítani kívánt új sertéságazati állatjóléti támogatási forma bevezetését az Európai Bizottság olyan szigorú feltételekhez kötötte, amelyek ellehetetlenítik a programban való részvételt a magyar sertéstartók számára.

Hirdetés

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára példákkal illusztrálta, hogy az Európai Bizottság által megszabott feltételek az érintett gazdálkodók számára miért vállalhatatlanok. Ezek sorában az áll: az utóneveléskor az eredetileg 10 százalékosra tervezett férőhelybővítési kötelezettséget 16 százalékra emelnék, s növelni kellene a gondozói felügyeletet is, hogy „a jogszabályi előírásokon túlmutatóan nagyobb kontroll alatt álljanak a támogatott állományok”. A kocák takarmányában 7-ről 16 százalékra kellene emelni a nyersrosttartalmat, továbbá a támogatást igénylőnek vállalnia kellene, hogy a támogatási kérelem benyújtásának évét követő negyedik év végére mellőzi a farokkurtítást, illetve ha ezt hamarabb megteszi, akkor többletpontokat kaphat a pályázatára. (A farokkurtítást a farokrágás miatt, annak megelőzésére alkalmazzák.) 

Feldman bejegyzésében leszögezte: mivel a tárca azt szeretné, ha olyan kötelezettségeket vezetnének be, amelyek az állattartók számára vonzóvá tennék a magasabb állatjólét bevezetését, s nem olyanokat, amelyek elrettentik őket.

„Így új sertésállatjóléti program ilyen feltételekkel nem indul Magyarországon” – írta.

 
Forrás: Világgazdaság

Címkék: támogatás, sertés, sertésállatjóléti támogatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Golyvásüszög (Ustilago maydis) - A kukorica gombabetegségei I.

A golyvásüszög mindenhol előfordul, ahol kukoricát termesztenek. Jelentősége évjáratonként változó.