TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Több megbecsülést a gazdáknak!

Több megbecsülést a gazdáknak!

Hírek - 2022.07.07

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon címmel edukációs kampányt indított BASF. Kampányukban kisiskolás gyermekeknek szeretnék megtanítani, hogy mi mindent megtesznek az emberiségért a gazdák. A Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés című modul segítségével lelkes tanárok az iskolai órák keretein belül fogják átadni a tudást a tanulóknak.

BASF teens plakat 1jav 01 01 01 750w

Mint az a BASF kampányt népszerűsítő közleményében olvasható: az emberek ritkán gondolnak bele, hogy a gazdáknak köszönhetően emelhetik le a friss gyümölcsöt az áruházi polcról, vagy készíthetik el családjuknak a vasárnapi ebédet. Nem tudnak a hajnali kelésekről, a hétvégi munkákról és azokról az egyre sűrűsödő kihívásokról, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgozóknak nap, mint nap meg kell küzdeniük. A BASF úgy gondolja, hogy ezen változtatni kell – meg kell mutatni a magyar társadalomnak, hogy a gazdákat valódi megbecsülés illeti.

Kihívások kora

A BASF szoros kapcsolatot ápol a magyar gazdákkal, így első kézből látja, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek naponta: kiszámíthatatlan időjárási körülmények között kell gazdálkodniuk, amelyek nap, mint nap ismeretlen kihívások elé állítják őket. Az Európai Unió egyre szigorodó növény- és környezetvédelmi előírásokat vezet be, amely miatt a régi bevált termékek helyett újabb és újabb növényvédő szereket kell megismerniük. Évről évre, rohamosan változó technológiákat kell elsajátítaniuk - e mellett pedig sokszor érzik úgy, hogy a társadalom nem becsüli meg a munkájukat.

„Hiszen mit lát ebből az átlagos, elvárosiasodott ember? Sajnos nem sok mindent. Hiszen amíg van élelmiszer a boltok polcain, addig nem gondolnak bele, hogyan is került az oda. Nem látják a komplex munkafolyamatokat, a folyamatosan fejlődő technikai újításokat, azt, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van az ő jövőjükre is - mintha két világ élne egymás mellett. Egyszerűen hiányzik a híd, ami közelebb hozza az átlagembereket a mezőgazdaságban dolgozókkal, ami megismerteti velük akár csak a legegyszerűbb munkafolyamatokat. Ezért gondoljuk úgy, hogy edukálnunk kell a magyar társadalmat, meg kell mutatnunk, hogy a gazdák milyen fontos munkát végeznek! Ennek a problémának a megoldására hívtuk életre a Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás elnevezésű kezdeményezést. ” – olvasható a kampányanyagban.

Szerintük a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás

basf1

A kezdeményezéssel a BASF szeretné felhívni az emberek figyelmét a gazdák problémáira, emellett valódi, kézzelfogható segítséget is kívánnak nyújtani a mezőgazdaságban dolgozóknak. Ezért döntöttek úgy, hogy azokhoz az emberekhez szólunk, akik még nem előítéletesek és nyitottak az új dolgok megismerésére: a gyermekekhez.

„Úgy gondoljuk, hogy már egészen kis korban meg kell mutatnunk, hogy mennyi mindent köszönhetünk a gazdáknak, akik minden nap hajnalok hajnalán kelnek, hogy nekünk legyen mit az asztalra tenni. Ezt a gondolatot fogjuk bevinni az általános iskolákba, a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés című tananyaggal. 2022 nyara során lelkes tanároknak fogunk képzéseket tartani, akik meg fogják ismerni a legfontosabb mezőgazdasági eljárásokat, a talaj titkait, és hogy hogyan lesz a magból végül friss kenyér az asztalon. Ezt a tudást aztán az iskolai órák keretein belül, a tananyagba építve fogják átadni az 5. és 6. osztályos gyerekeknek, akik így már tisztában lesznek azzal, hogy mennyi mindent köszönhetnek a mezőgazdaságban dolgozóknak.” – áll az anyagban. S ki tudja, lehet, hogy lesznek olyan gyerekek is, akik ennek hatására választják élethivatásul a mezőgazdaságot…

 

Címkék: gazdák, BASF, mezőgazdaság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Csúcstechnológia a MILKMEN-nél

Május végén átadták a CERES HOLDING-hoz tartozó MILKMEN Kft. megújult Pusztahencse- Földespuszta területén ...