TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Lezárult a dohánypalánta-nevelési és ültetési időszak a Nyírségben

Lezárult a dohánypalánta-nevelési és ültetési időszak a Nyírségben

Hírek - 2022.07.01

A DOFER Dohányfermentáló Zrt. az idén a tavalyinál mintegy 15 százalékkal kisebb, 934 hektárnyi területre kötött dohánytermesztési és értékesítési szerződést - olvasható a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó, a hazai dohánytermesztés harmadáért felelős társaság által kiadott közleményben.

A szerződött terület méretének csökkenése a társaság magyarázata szerint általános iparági tendencia, amely a költségek, azon belül is elsősorban az energiaárak és a munkaerő-költségek növekedésére vezethető vissza. Kiemelték, az idei tavaszt a megszokottnál hidegebb, illetve fényszegényebb időjárás jellemezte, ennek ellenére a társaság által megtermelt és elültetett palántamennyiség teljes mértékben fedezi a 2022-re leszerződött területek igényeit. A szerződött területek legnagyobb részén, mintegy 90 százalékán mesterséges szárítású Virginia dohányt termesztenek. Orosz Tibor, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. fejlesztési vezetője a közleményben hangsúlyozta, az idei ültetési szezon a száraz időjárás miatt jelentős szakmai kihívást jelentett.

Füzi Csaba, a DOFER által megtermelt és feldolgozott dohányt elsődlegesen felhasználó Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója a közleményben jelezte, hogy az energiaköltségek és a nyersanyagárak emelkedése a dohányiparban is érezhető. Hozzátette, hogy a dohánytermesztés magas kézimunkaerő-igénye miatt meghatározó szerepet tölt be a termesztési körzetekben élő lakosság foglalkoztatásában, a vidék népességmegtartó erejének fenntartásában.

A 26 évvel ezelőtt Hódmezővásárhelyen alapított Continental Dohányipari Csoport magyar családi tulajdonban álló magáncég, amely Európában működő több dohányipari vállalatot egyesít, jelenleg mintegy 700 dolgozót foglalkoztat. A cégcsoporthoz tartozik a szolnoki DOFER Dohányfermentáló Zrt., amely a dohány termeltetése mellett a dohánylevél-feldolgozás folyamatáért felel, valamint a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár. A cégcsoport Olaszországban, Németországban, Romániában és Szlovákiában is rendelkezik leányvállalatokkal.

A Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt. egyetlen magyarországi dohányfermentálóként szerződéses dohánytermeltetéssel és elsődleges feldolgozással foglalkozik, amelynek keretében a hazai dohánytermesztés egyharmadát integrálja, mintegy 1000 család megélhetését biztosítva a legelmaradottabb régiókban.

Június közepéig, végéig a termelők többsége befejezi az első kapálást, elvégzi az első szántóföldi növényvédelmi munkákat, az öntözésre berendezett területeken pedig megkezdődik az öntözés.

A palánták kiültetését követően a dohánytermesztés soron következő szántóföldi munkálatai a növényápolás – ezen belül kapálás, tetejezés (virágzat eltávolítása) és kacsgátlás (oldalhajtások eltávolítása)-, a növényvédelem és az öntözés, melyek szakszerű és időben történő elvégzése meghatározza a kifejlődő levéltömeg mennyiségét és a levélszövet minőségét. A betakarítás nyár végén kezdődhet.

Címkék: dohány, dohánytermesztés, dohánypalánta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...