A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Megéri kitartani és haladni a kitűzött célok felé a RAPOOL segítségével

Hírek - 2022.06.24

Olyan megoldásokkal szolgálunk partnereinknek, melyek segítségével képesek lesznek gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni.

Megéri kitartani és haladni a kitűzött célok felé a RAPOOL segítségével


A klímaváltozás hatásait fokozottan érzékeljük: a tendenciájában egyre korábban elkezdődő virágzás a még jellemzően fejletlenebb, gyengébb vegetatív állapotú növények esetében nagyobb tavaszi fagykárveszélyt rejt magában; az április–júniusi időszakban hő- és szárazságstressz tapasztalható; a kártevők számára pedig kedvezőek a hosszan meleg és enyhe, fagymentes telek. Ezek az időjárási tényezők, kiegészülve a repce sikeres termesztését nehezítő növényvédelmi megszorításokkal, már eddig is a hazai repce-vetésterület csökkenését okozták. Sajnos napjaink politikai és gazdasági eseményei tovább fokozzák a mezőgazdaság és benne a repcetermesztés kihívásait.

Új hibridgeneráció

Az elmúlt években a RAPOOL Magyarországon megkezdte annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. Ezt a munkát 2022-ben is folytatjuk, és a már bevezetett DUKE, DYNAMIC, TEMPO és TEMPTATION mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is.

Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét. Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel – MANHATTAN és MATRIX CL – tovább bővül a „klímastabil”, új generációs repcéink már eddig is széles köre. Ez a megbízható genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani. 

Újabb nemesítési programok és technológiai tanácsadás

A RAPOOL által néhány éve elindított szárazságtűrési kísérletek eredményei és tapasztalatai elengedhetetlen segítséget nyújtanak abban, hogy az elmúlt évek változó gazdasági és természeti feltételeihez képesek legyünk alkalmazkodni és a partnereink számára közvetlen segítséget tudjunk nyújtani. Az európai és a hazai fajtaminősítő vizsgálatokban történő eredményes szereplés csak akkor lehetséges, ha az újabb repcehibridek teljesítménye képes felülmúlni a már korábban elismert hibridek hozameredményeit. A repce termésátlagát leginkább a növény számára felvehető nitrogén mennyisége limitálja. A növények nitrogénfelvételét számos morfológiai és anyagcsere-folyamattal lehet növelni. Nemesítő kollégáink folyamatosan vizsgálják és továbbfejlesztik ezeket a tulajdonságokat, többek között a robusztus növényfelépítés és az ezzel összefüggő nagyobb termesztésbiztonság az új, kiegészítő nemesítési cél. További kiemelt cél a kártevőkkel szembeni ellenállóság fokozása is. Gyakorlati segítségként pedig az idei év februárjától a közösségimédia-csatornánkon szakértők bevonásával, heti rendszerességgel jelentetünk meg növényvédelmi előrejelzéseket és ajánlásokat, ezzel is segítve repcetermelő partnereink felkészülését a kártevők és kórokozók elleni védekezésre.

RAPOOL SEEDPOWER

A RAPOOL SEEDPOWER vetőmagkezelésünk lehetővé teszi, hogy a hibridjeinkben rejlő maximális potenciált elérhessük. Innovatív csávázási technológiánkat Európa számos termőhelyén teszteltük, több mint 20 000 felvételezés alapján alkottuk meg a leghatékonyabb összetételt. A RAPOOL a minőséget jelenti a repcetermesztésben, ezért továbbra is 1,5 millió élő csírára történik a vetőmag kiszerelése, a leginnovatívabb termelők számára pedig a frakcionált vetőmagtételek is elérhetők lesznek.  

rpseedp

A járt utat nem elhagyva kitartani

A jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz és kockázatos a felvásárlási árakra vonatkozó hosszú távú becslést adni. Csak a körültekintően megválasztott genetikai háttér és a technológia következetes betartása vezethet eredményre. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi gazdálkodó számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítani tudják a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

rprepcekat

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

 

rapool feher alapra minBlum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 


Címkék: repce, vetőmag, RAPOOL, repcehibrid, csávázás, Seed Power

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...