TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Megéri kitartani és haladni a kitűzött célok felé a RAPOOL segítségével

Megéri kitartani és haladni a kitűzött célok felé a RAPOOL segítségével

Hírek - 2022.06.24

Olyan megoldásokkal szolgálunk partnereinknek, melyek segítségével képesek lesznek gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni.

A klímaváltozás hatásait fokozottan érzékeljük: a tendenciájában egyre korábban elkezdődő virágzás a még jellemzően fejletlenebb, gyengébb vegetatív állapotú növények esetében nagyobb tavaszi fagykárveszélyt rejt magában; az április–júniusi időszakban hő- és szárazságstressz tapasztalható; a kártevők számára pedig kedvezőek a hosszan meleg és enyhe, fagymentes telek. Ezek az időjárási tényezők, kiegészülve a repce sikeres termesztését nehezítő növényvédelmi megszorításokkal, már eddig is a hazai repce-vetésterület csökkenését okozták. Sajnos napjaink politikai és gazdasági eseményei tovább fokozzák a mezőgazdaság és benne a repcetermesztés kihívásait.

Új hibridgeneráció

Az elmúlt években a RAPOOL Magyarországon megkezdte annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. Ezt a munkát 2022-ben is folytatjuk, és a már bevezetett DUKE, DYNAMIC, TEMPO és TEMPTATION mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is.

Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét. Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel – MANHATTAN és MATRIX CL – tovább bővül a „klímastabil”, új generációs repcéink már eddig is széles köre. Ez a megbízható genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani. 

Újabb nemesítési programok és technológiai tanácsadás

A RAPOOL által néhány éve elindított szárazságtűrési kísérletek eredményei és tapasztalatai elengedhetetlen segítséget nyújtanak abban, hogy az elmúlt évek változó gazdasági és természeti feltételeihez képesek legyünk alkalmazkodni és a partnereink számára közvetlen segítséget tudjunk nyújtani. Az európai és a hazai fajtaminősítő vizsgálatokban történő eredményes szereplés csak akkor lehetséges, ha az újabb repcehibridek teljesítménye képes felülmúlni a már korábban elismert hibridek hozameredményeit. A repce termésátlagát leginkább a növény számára felvehető nitrogén mennyisége limitálja. A növények nitrogénfelvételét számos morfológiai és anyagcsere-folyamattal lehet növelni. Nemesítő kollégáink folyamatosan vizsgálják és továbbfejlesztik ezeket a tulajdonságokat, többek között a robusztus növényfelépítés és az ezzel összefüggő nagyobb termesztésbiztonság az új, kiegészítő nemesítési cél. További kiemelt cél a kártevőkkel szembeni ellenállóság fokozása is. Gyakorlati segítségként pedig az idei év februárjától a közösségimédia-csatornánkon szakértők bevonásával, heti rendszerességgel jelentetünk meg növényvédelmi előrejelzéseket és ajánlásokat, ezzel is segítve repcetermelő partnereink felkészülését a kártevők és kórokozók elleni védekezésre.

RAPOOL SEEDPOWER

A RAPOOL SEEDPOWER vetőmagkezelésünk lehetővé teszi, hogy a hibridjeinkben rejlő maximális potenciált elérhessük. Innovatív csávázási technológiánkat Európa számos termőhelyén teszteltük, több mint 20 000 felvételezés alapján alkottuk meg a leghatékonyabb összetételt. A RAPOOL a minőséget jelenti a repcetermesztésben, ezért továbbra is 1,5 millió élő csírára történik a vetőmag kiszerelése, a leginnovatívabb termelők számára pedig a frakcionált vetőmagtételek is elérhetők lesznek.  

rpseedp

A járt utat nem elhagyva kitartani

A jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz és kockázatos a felvásárlási árakra vonatkozó hosszú távú becslést adni. Csak a körültekintően megválasztott genetikai háttér és a technológia következetes betartása vezethet eredményre. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi gazdálkodó számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítani tudják a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

rprepcekat

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

 

rapool feher alapra minBlum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

 

 

 

Címkék: repce, vetőmag, RAPOOL, repcehibrid, csávázás, Seed Power
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni

A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és aggályt vet fel, melyek többségére még nem ...