TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Hogyan lehetne olcsóbb a zöldség és a gyümölcs? Hát áfa nélkül!

Hogyan lehetne olcsóbb a zöldség és a gyümölcs? Hát áfa nélkül!

Hírek - 2022.06.09

A német agrárminiszter, Cem Özdemir a frisspiaci zöldségek és gyümölcsök ÁFA-mentessé tételével segítené a lakosságot – olvasható a FruitVeb oldalán.

Hirdetés

A zöldpárti miniszter a Welt am Sonntag magazinnak adott interjújában elmondta, hogy az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásai miatt fontosnak tartja, hogy enyhítse a német lakosságra nehezedő egyre nagyobb költségterheket. A miniszter szerint a zöldségek és gyümölcsök ÁFA-terhének eltörlése pozitív hatást fejtene ki, és ösztönözné a lakosság egészségesebb táplálkozási szokásainak térnyerését. Ez különösen az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára jelentene óriási segítséget a mostani körülmények között.

„Szövetségi kormányként azonnal bevezetendő segélycsomagokat állítottunk össze, hogy reagáljunk ennek a szörnyű háborúnak a következményeire. És ha a dolgok így folytatódnak, akkor elmondhatom: egyik segélycsomag fogja követni a másikat. Tisztában vagyok azzal, hogy javaslatomat nem minden koalíciós partner fogadta lelkesen, azonban mindent meg kell tenni az élelmezésbiztonság garantálása érdekében, és nemcsak Németországban, hanem világszerte.”

A Die Zeit beszámolója szerint Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke is úgy véli, hogy az előttünk álló időszakban az élelmiszerárak jelentős mértékben tovább fognak emelkedni. „Messze nem vagyunk még az út végén” – nyilatkozta Rukwied a Neue Osnabrücker Zeitungnak. Utalt a gazdaságokban tapasztalható költségnövekedésre is, amely leginkább az üzemanyag és a műtrágya esetében érzékelhető. „Nekünk, gazdáknak magasabb értékesítési árakra van szükségünk ahhoz, hogy jelen körülmények között folytatni tudjuk tevékenységünket.” – fogalmazott.

 
Forrás: FruitVeb, Fotó: Pixabay

Címkék: gyümölcs, zöldség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiterjedt tűzifa-kereskedői hálózatot buktattak le a Nébih ...

Több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra a ...