Hirdetés
Biztos munka és versenyképes díjazás vár ezekre a szakemberekre

Biztos munka és versenyképes díjazás vár ezekre a szakemberekre

Hírek - 2022.05.26

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közzétette honlapján a növényvédelmi drónpilóta-képző intézmények nyilvántartását.

Az adatbázisban azok az engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmények találhatók meg, amelyeket a hatóság pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés szervező intézményként kijelölt (jóváhagyott) a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint.

A növényvédelmi drónpilóta csak néhány hónapja hivatalos szakma, mely a Nébih kezdeményezésére vált azzá. Hazánkban még csak néhány képzőhely nyújt szakképesítést, amire az igény már most óriási. A képzett drónpilótáknak nem lesznek elhelyezkedési gondjaik a munkaerőpiacon, ráadásul versenyképes munkadíjjal is dolgozhatnak.

A permetező drónok olyan területeken is hatékonyan alkalmazhatók, ahol a bevált módszerek csődöt mondanak: felázott talaj esetében, amire a traktoros permetező nem tud rámenni, meredek szőlőültetvényben, vagy sűrű lombkoronájú gyümölcsösben – ezek egyike sem akadály a drónoknak, melyekkel szinte minden helyzetben el lehet végezni a szükséges növényvédelmet. A nagyobb gépek területteljesítménye egy felszállással körülbelül 3-5 hektár, s egy óra alatt 4 felszállás realizálható - azaz a napi teljesítmény elérheti az 50-60 hektárt is. A drónok használatával megszűnik a taposási kár és költséghatékonyan kijuttatható a permetszer, így egyre nő létjogosultságuk a precíziós gazdálkodásban is. 
Forrás: Nébih

Címkék: drón, Nébih, drónpilótaképzés, drónpilóta, növényvédelmi drónpilóta
Kiemelt hírek