TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
NÖVÉNYSZEMLÉK – a szakmai program napraforgóban és szójában folytatódott

NÖVÉNYSZEMLÉK – a szakmai program napraforgóban és szójában folytatódott

Hírek - 2022.05.23

Újabb állomásokkal és újabb növényekkel a fókuszban folytatódtak a májusi továbbképzések. Az érdeklődés továbbra is töretlen a program iránt, és az érdeklődők az időjárás változékonysága ellenére is kitartottak mellettünk. Kardoskúton kisebb zápor miatt kellett kétszer is megszakítanunk a tájékoztatókat, de Hobolon végig szikrázó napsütésben töltöttünk el közel három órát a házigazda Pap és Papp Kft. szója tábláján.

A Kardoskúti Zrt. agronómusai, Lehoczki András és Dajcs György fogadtak bennünket a napraforgó szakmai napon. Egy munkagép segítségével gyorsan elkészítettük a mintaszelvényt, aminek bővített talajvizsgálatát helyben, alig 4-5 perc alatt végezte el a Csernozjom Kft. talajszkennere. A mezőségi talajokra jellemző, nagy biológiai aktivitás nyomai szembetűnőek voltak: a művelési szint alatt a humuszos réteg fokozatosan keveredett az alsó szint löszös talajával, illetve a gilisztajáratokban az állatok ürüléke, a mélyebb szinteken a növények hajszálgyökerei, a talajfúróval mélyebbről kiemelt talaj állatjáratai mind erről tanúskodtak.

nvsz1Tanulságos volt a napraforgó betegségeiről tartott előadás, amelyben Dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro szakembere, részletesen és a gyakorlat szemszögéből ismertette a napraforgó kórtani problémáit. Kitért a biológiai védekezési lehetőségekre is, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ajánlott 5 éves vetésforgó szűkítése még ezeknek az új eszközöknek a használatával sem ajánlott.

Leírtuk a napraforgó fejlettségi állapotát: az állomány jelen pillanatban 5-6 leveles. (Élettanilag a minimum 4 cm hosszúságú leveleket számoljuk.) Hamarosan (4-5 levélpáros állapotban) megtörténik a tányérkezdemény differenciálódása, és véglegesedik a napraforgó leveleinek a potenciális száma. Megtudtuk, hogy a napraforgó termése forrás oldalról korlátozott, azaz a levelek fotoszintetikus teljesítménye alapvetően határozza meg a léha szemek számát és a kaszatok beltartalmát, ezer szem tömegét.

Hobolon házigazdánk, Baranyi Attila röviden bemutatta a gazdaságot, és kiemelt néhány lényeges technológiai elemet a szója termesztése kapcsán. Ezt követően a talajszelvény rövid leírása következett – természetesen szójás „szemüvegen” keresztül. A talajszkennelés eredményei megerősítették a területről készült friss talajvizsgálati adatokat, illetve jelezték a felső szint szerves anyag- és agyag tartalmának ismeretében, hogy ezen a táblán a talajnedvességi viszonyok nem mindig teremtenek kedvező körülményeket a szója számára. A Pro-Feed Kft. növényélettani ismertetőjéből kiderült, hogy a növény gyökerén képződő nitrogénkötő gümők felülete négyszer több gázt képes felvenni, mint a gyökér. A szója nitrogén szükségletét pedig szinte teljes egészében képes a gümőiben élő baktériumok segítségével fedezni. Ehhez a talaj megfelelő állapota (pH, sótartalom, levegőzöttség), és a szója zavartalan „működése” szükséges.

nvsz2

Az AGRO.bio talajbiológiai előadásában a szimbionta életmódot folytató baktériumok mellett szó volt az asszociatív módon a gyökér közvetlen közelében (rizoszféra), és a szabadon élő nitrogénkötőkről. Ez utóbbiaknak jelentős szerep jut a betakarítás után hátramaradó növényi maradványok hatékony lebontásában.

A növényszemlék sorozatával két újabb helyszínen találkozhatnak az érdeklődők:

  • május 24-én Kocs (kukorica és cukorrépa)
  • május 25-én Karcag (cirok és a kutató intézet egyéb növényei)

A részletes program és a részvételi feltételek a www.regionalisszakmaiforum.hu oldalon megtalálhatók.

nvsz3

Friss hír, hogy TALAJ- ÉS NÖVÉNYSZEMLE címen a NAK Szántóföldi Napokon is szerepelni fogunk 2022. június 1-2-án Mezőfalván. A két nap folyamán, óránként újabb növénnyel a fókuszban, az AGRO.bio, a Pro-Feed és a Valcum-Agro közös standján, a kiállítás mikroparcella bemutató terén várunk minden érdeklődőt!

Címkék: AGRO.bio, növényszemle, Pap és Papp Kft., Kardoskúti Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyúltenyésztés alapjai

Legyen szó hobbiról vagy kereskedelmi célú tenyésztésről, a nyulak gondozása tudatosságot és odafigyelést ...