TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
NÖVÉNYSZEMLÉK - elkezdődtek a májusi továbbképzések

NÖVÉNYSZEMLÉK - elkezdődtek a májusi továbbképzések

Hírek - 2022.05.16

Bodrogkeresztúron a Füleky Pincészet Veresek-dűlőben található szőlő ültetvénye volt az első, a Zalagrár Kft. Kemedollár határában fekvő őszi búza táblája pedig a második állomása az AGRO.bio Hungary Kft, a Pro-Feed Kft. és a Valcum-Agro Kft. által szervezett országos sorozatnak.

A helyszínenként 10-15 fő részvételével zajló eseményeken a „talajbiológiai” szelvény feltárását követően szó esett a talaj termékenységét meghatározó legfontosabb paraméterekről, a talajbiológiai aktivitás jelentőségéről, a szervesanyag gazdálkodás fontosságáról, a talaj-növény rendszer működtetéséről. A talajtani alapok megismerése után a növénykultúra működésével, fejlődésével és a kórtani diagnosztika terepen alkalmazható módszereivel ismerkedtünk meg.

A szőlő élettani jellemzésénél kitértünk a gyümölcsök fejlődésében és növekedésében meglévő párhuzamokra. A jelenlévők azt is megtudták, hogy a szőlő jelenlegi stádiumában még mindig az elmúlt ősszel felhalmozott tartalékaiból él. Gyökereinek tavaszi intenzív növekedési szakasza lezárult, és a hajtások jelenlegi 5-6 leveles állapotában kezdődik azok erős növekedése.

novenyszemle2 min

A kórtani „szekcióban” a klasszikus betegségek mellett elsősorban a szőlő fás részeinek egészségügyi problémáiról beszéltünk. Egy „patinás” diagnosztikai készlet segítségével a leveleken található tünetek felismerését gyakoroltuk.

novenyszemle3 minA zalai őszi búza tábla talaja igazi csemegének bizonyult, hiszen több talajképző folyamatot tudtunk bemutatni, és láttuk a talajtömörödés káros hatását, a talajbiológia keverő szerepének nyomait, a vas vegyértékváltásának jeleit. Élő növényeken és fotókon mutattuk be a fontosabb betegségek tüneteit, és szó esett a szárfuzáriózis elmúlt évi fellépéséről. A kiosztott kézi nagyítók segítségével a jelenlévők megvizsgálták a fejlődő kalászok virágkezdeményeit és záró kalászkáit.

Örömünkre szolgált, hogy a határszemléken nemcsak gazdálkodók vettek részt, hanem szép számmal jöttek el különböző integrátor-, gyártó- és forgalmazó cégek képviselői, vezetői is. Ez is megerősít bennünket abban, hogy továbbképzéseink a mezőgazdaság növénytermesztési szektorában dolgozó felhasználók és szaktanácsadók számára is releváns szakmai tartalmat kínálnak.

A még hátralévő helyszínek és kultúrák:

  • május 17. Kardoskút – napraforgó és kukorica
  • május 18. Hobol – szója
  • május 24. Kocs – kukorica, napraforgó és cukorrépa
  • május 25. Karcag – cirok, napraforgó, búza

A sorozat programja és a részletek a www.regionalisszakmaiforum.hu oldalon megtalálhatók.

Címkék: AGRO.bio Hungary Kft., Pro-Feed Kft., növényszemle
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

MIZONA®, hogy a kórokozó ne lehessen károkozó

A gombák elleni védekezésben van lehetőség steril állapotot létrehozni, még nagyüzemi körülmények közepette is, és ...