Fejlesztéssel nyitunk ajtót a jövőbe

2022.04.22

A BASF innovációi biztosítják az egészséges környezetet és a minőségi élelmiszert a következő generációk számára is.

Fejlesztéssel nyitunk ajtót a jövőbe


A BASF közzéteszi tízéves terveit azokra a mezőgazdasági innovációkra vonatkozóan, amelyek a jövő generációk élelmiszer-biztonságát segítik elő, miközben minimalizálják a földművelés éghajlatra és környezetre gyakorolt hatását. A vállalat a mezőgazdasági eredmények javítására összpontosít az olyan főbb kultúrák esetében, mint például a búza, repce, szója, kukorica, gyapot, rizs, valamint a gyümölcsök és zöldségek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslései szerint ezek a növénykultúrák a világ művelés alatt álló területeinek több mint 50%-át teszik ki, ezért az ilyen nagymértékben alkalmazott innovációk még termelékenyebbé és fenntarthatóbbá tehetik a mezőgazdaságot.

Ezeken a főbb növénykultúrákon belül a BASF folytatja az innovációt a vetőmagok és fajtajellegek, a vetőmagkezelés, a biológiai és kémiai növényvédelem, valamint a digitális mezőgazdasági megoldások terén, és a következő 10 évben minden üzletágban jelentős projekteket fog indítani. Kiemelkedően magas értéket képviselnek az érkező innnovációk: potenciális eladási csúcsuk várhatóan meghaladja a 7,5 milliárd eurót. A BASF termékeinek és megoldásainak társadalmi jelentősége egyre nő, mivel a vállalat szisztematikusan beépíti a fenntarthatósági kritériumokat mezőgazdasági kutatásaiba. A BASF 2021-ben 900 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre a Mezőgazdasági megoldások divízióban. Ez körülbelül a szegmens értékesítéseinek 11%-át jelenti. A BASF 2022-ben is magas szinten folytatja a mezőgazdasági innovációk kutatás-fejlesztés területére irányuló befektetéseit.

A vállalat a kulcsfontosságú régiók kiválasztott növénytermesztési rendszereire összpontosítva termékei, technológiái és szolgáltatásai segítségével segíti a gazdálkodókat abban, hogy a kihívást jelentő környezeti feltételek mellett is optimálisan termeszthessék terményeiket. „A mezőgazdasági innováció elengedhetetlen a fenntartható élelmiszer-termeléshez az éghajlatváltozás közepette. Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a jobb terméshozam érdekében. Olyan terméshozamot kell elérnünk, amely megfelel a jövő nemzedékei igényeinek, minimális hatást gyakorol a környezetre, és segíti a gazdálkodók megélhetését” – mondta Dr. Livio Tedeschi, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divízió elnöke. „Innovációink egyaránt lehetővé teszik a termelékenyebb és fenntarthatóbb gazdálkodást – ezek az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott fenntartható fejlődési célokban is szereplő kulcsfontosságú mozgatórugók. A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójánál ezt prioritásként kezeljük, és világos és mérhető célok mellett köteleztük el magunkat a fenntartható mezőgazdaság 2030-ig történő fellendítése érdekében.”

„Az elmúlt évtizedben olyan széles körű portfóliót alakítottunk ki, amely a mezőgazdaság fenntarthatóbb jövőjéhez szükséges összes technológiát kiaknázza” – mondta Dr. Peter Eckes K+F és Engedélyezési elnök. „Megbízható és hitelt érdemlő innovációs partnerként a mezőgazdasági megoldásokra irányuló kutatásaink olyan hosszú távú stratégiát tükröznek, amely stabilitást biztosít a gazdálkodóknak a változó világban, és lehetővé teszi számukra, hogy növeljék a hozamot, illetve csökkentsék a gazdálkodás természeti erőforrásokra gyakorolt hatását.”

A biológiai sokféleség megőrzése az Ideltis™ hibrid búza, a növényvédelem és a digitális eszközök kombinálásával Európában

A világ növekvő népessége igényeinek kielégítése érdekében a búzatermesztőknek a következő 20 évben évente 1,7%-kal kell növelniük terméshozamukat. A BASF ehhez a mezőgazdasági eredményeket és a fenntarthatóságot optimalizáló kombinációk kutatásával járul hozzá. Az Ideltis™ hibrid búza az évtized második felében kerül forgalomba. Ezt a xarvio® Digitális Mezőgazdasági Megoldások támogatja majd optimalizált vetési ajánlásokkal, valamint zónaspecifikus szántóföldi adatelemzés és fenntartható növényvédelmi innovációk, például a Revysol® gombaölő szer, az Axalion™ rovarölő szer és a Luximo® gyomirtó szer pontos alkalmazása révén. A Revysol® hozzájárul a termésmennyiség növeléséhez, támogatva a gazdát abban, hogy ugyanakkora termésszintet érjen el 4%-kal kisebb területen. Továbbá a Revysol® összetételében bevezetett újításoknak köszönhetően a gazdálkodók csökkenteni tudják a kijuttatott gombaölő szerek mennyiségét, tovább mérsékelve ezzel a CO2-kibocsátást.

„A búzatermés környezetbarát gyakorlatok alkalmazásával történő növelése elengedhetetlen a megfizethető élelmiszerek biztosításához, a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordításához és a párizsi klímamegállapodásban foglalt, globális felmelegedés korlátozására vonatkozó cél eléréséhez” – mondta Gustavo Palerosi Carneiro, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának Európáért, a Közel-Keletért, Afrikáért és a FÁK-országokért felelős vezető alelnöke. „Ez a célunk az európai búzatermesztés holisztikus megközelítésével.” Patrice Sainsard franciaországi búzatermesztő is számít ezekre az összekapcsolt innovációkra a búza terméshozamának javítása érdekében: „Az utóbbi években egyre nehezebb időjárási körülményekkel szembesülök. Kihívást jelent tisztességes terméshozamot elérni, míg a növekvő népesség táplálkozási igényeinek kielégítéséhez nagyobb és stabilabb búzahozamokra van szükségünk. Az európai zöld megállapodással bevezetett új ráfordítási korlátozások mellett alapvetően kevesebbel kell többet elérnünk.”

basfinnov1 min

A helyi, beltéri élelmiszer-termelés támogatása a zöldségvetőmagok és a biológiai növényvédelem területén bevezetett innovációkkal

A BASF célja, hogy optimalizálja a vetőmagok nemesítését és a növényvédelmet az üvegházi termesztéshez. A vállalat zöldségvetőmag előlállító Nunhems üzletága 2021-ben egy új, korszerű üvegházat nyitott meg a zöldségvetőmag-fajták nemesítéséhez. Ezek a fejlett beltéri termesztési technológiák hatékonyabban használják fel a vizet és további ráfordításokat takarítanak meg, mindezek mellet pedig a BASF kifejezetten ilyen körülményekre nemesített zöldségvetőmag-fajtáival jól társíthatóak. A vállalat ilyen üvegházakat alkalmaz, hogy megalapozó kutatásokat végezzen az olyan gyümölcs- és zöldségnövények, mint a paradicsom, az uborka, a paprika és a saláta egész évben történő hatékony termesztéséhez és betakarításához.

„A beltéri élelmiszer-termelés egyre fontosabbá válik az egész világon. Felkészültünk a várható igényekre, és olyan nemesítési megoldásokat fejlesztünk, melyek eredményesek lehetnek ezen körülmények között is, miközben a társadalom számára fenntarthatósági előnyöket, a fogyasztók számára pedig ízletes, egészséges élelmiszereket biztosítanak” – mondta Vicente Navarro, a BASF zöldségvetőmag-üzletágának vezető alelnöke. A zöldségvetőmag-innovációk partnereiként a BASF BioSolutions – mint például a Velifer® BioInsecticide és a Serifel® BioFungicide – megoldásait az üvegházi körülmények között nyújtott kiváló teljesítményre  optimalizáltuk, és az elkövetkező években világszerte, többek között az EU-ban, Kínában és Latin-Amerikában is folytatjuk bevezetésüket. José Filipe Ruiz Chavez gazdálkodó, aki Mexikóban termeszt üvegházakban paradicsomot és paprikát, így nyilatkozott: „A Serifel termékkel szerzett tapasztalataink nagyon jók voltak, mert csökkentette a lisztharmat előfordulását, és védelmet nyújtott ellene. Erőteljes és egészségesebb növényeket, tisztább és organikusabb termést eredményezett.”

Ha többet szeretne tudni a BASF mezőgazdasági innovációs folyamatairól, kérjük, látogasson el az innovációs honlapunkra: www.AgInnovation.basf.com.


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE