TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Organikus burgonya termesztés – a nemesítő ajánlásával

Organikus burgonya termesztés – a nemesítő ajánlásával

Hírek - 2022.03.24

A burgonya az alap élelmiszerek közé sorolható világszerte, a kukorica, a búza, a és a rizs mellett a legnagyobb mennyiségben termesztett alapvető élelmiszer növény.

Szerepe az élelmezésben a terméshozama és komplex beltartalmi tulajdonságai miatt nő, nélkülözhetetlen növény az élelmiszer biztonság szempontjából, amelynek jelentése, hogy bárki számára bármikor hozzáférhető legyen az elegendő, biztonságos, tápláló élelmiszer az egészséges és aktív élet fenntartásához.

A burgonya kiemelt szerepét az is jelzi, hogy 85 %-ban ehető, összehasonlítva a gabonafélékkel, ahol ez az érték csak 50 %. A burgonya emellett fontos szénhidrát-, minőségi fehérje-, C- és B6 vitamin-, valamint kálium forrás.

Termesztése során a legnagyobb probléma a betegségek elleni védekezés magas költsége és viszonylag alacsony hatékonysága.

Hazánkban az éghajlati és ökológiai viszonyok kedveznek a vírusbetegségeket terjesztő levéltetvek tömegszaporodásának, és a bekövetkező vírusfertőzéseket a fogékony fajták nem képesek több éven keresztül elviselni, aminek következménye súlyos minőségi és mennyiségi veszteség. A termesztett burgonya fajták termés stabilitásában döntő jelentőségű a vírusos leromlással szembeni rezisztencia.

A burgonyát támadó gombabetegségek közül a legismertebb és legnagyobb kártételt okozó a fitoftóra (Phytophtora infestans), amelynél a gomba számára kedvező időjárási feltételek mellett a fogékony fajták állományában a termésveszteség elérheti a 80-100 %-t, egyes esetekben napokon belül közel teljes állomány megsemmisülést okozva.

flyer 4

A burgonyatermesztésben a legnagyobb kártételt okozó betegségekkel szemben a legolcsóbb és legbiztonságosabb termesztési lehetőséget a megfelelően széleskörű rezisztenciával rendelkező fajták kinemesítése és termesztése jelenti.

A Sárvári burgonyanemesítés több évtizede foglalkozik olyan rezisztens burgonyafajták nemesítésével, amelyek a leromlást okozó vírusbetegségekkel (PLRV, PVY, PVA, PVX) és a fitoftóra (Phytophthora infestans) gombabetegséggel szemben teljes rezisztenciával bírnak – multirezisztensek.

Eredeti magyar nemesítésű fajtáinkat nagyon erős, provokatív fertőzési körülmények között nemesítettük. Burgonyáink, amellett, hogy magas beltartalmi értékkel és kiváló ’burgonya ízzel’ bírnak, gazdaságosan és környezetkímélő módon termeszthetőek. Ebben jelentős szerepe van, hogy a leromlást okozó vírusbetegségek, valamint a fitoftóra gombabetegség okozta terméskiesés elkerülhető, illetve az ezzel kapcsolatos vegyszeres növényvédelem elhanyagolható, így lecsökken a gépi munka ráfordítás is.

Emiatt a fajták kiválóan alkalmasak vegyszermentes bio- és öko gazdálkodásban történő termesztésre, csökkentve a környezet vegyszer terhelését, amely az emberi egészség megőrzése szempontjából is kiemelt jelentőségű.

A magyar piacon igen keresett rózsa héjú burgonya kategóriájába tartozik a Sárvári Rózsa burgonya fajta. Gumója ovális, héja rózsaszínű, a gumó húsa krémfehér. Középkésői érésű, bőtermő. Kiváló sütési, és főzési tulajdonságokkal rendelkezik, a gumó húsa a főzés után nem szürkül, kihűlve is hosszú ideig (akár 24 órán túl is) megtartja eredeti színét. Hosszú nyugalmi idejű, a tárolási betegségekkel szemben kiemelkedően jó rezisztenciájú, ami biztonságos tárolást tesz lehetővé.

A klímaváltozás okozta szárazabb időszakokhoz igen jól alkalmazkodó fajta a Sárvári Borostyán. Gumója telt ovális, héja világossárga, a gumó húsa világos sárga színű. Középkésői, bőtermő, szárazabb körülmények között is biztonságosan terem, jó tápanyagellátás és öntözési viszonyok között kiemelkedő termésre képes. Kiváló ízű, elsősorban sütésre ajánlott fajta. Nagyon jól tárolható, apadási vesztesége kicsi, mechanikai sérülésekre kevésbé érzékeny.

Jelenleg a Sárvári család negyedik és ötödik generációja végzi a világon egyedülálló nemesítői munkát. A paletta folyamatosan bővül, kitűzött céljaink között szerepel a klímaváltozás okozta kihívásoknak való megfelelés, további jó alkalmazkodó képességű, szárazságtűrő fajták nemesítésével.

 

Fajtáinkról bővebb információ, kapcsolat:
www.sarvariburgonya.hu, +36 70 421 7369, +36 70 362 4711

Címkék: élelmiszer, burgonya, organikus, burgonya termesztés, sárvári burgonya
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik a Robomow új, RKS-sorozata: még több öröm a ...

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát