TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Újabb fontos adóhatáridők, érdemes betartani

Újabb fontos adóhatáridők, érdemes betartani

Hírek - 2022.03.10

Három, a mikrovállalkozások számára is fontos határidő jön márciusban, amelyet nem érdemes halogatni ‒ hívta fel a figyelmet Dr. Mucsi-Szabó Brigitta, a BDO Magyarország Adótanácsadó Kft. szakértője. Az érintetteknek a HIPA és a gépjárműadó mellett a szintén kötelező iparkamarai hozzájárulással is foglalkozniuk kell.

HIPA

A helyi iparűzési adó tekintetében az előleget két részletben kell teljesíteniük az adóalanyoknak. Általános esetben az előlegfizetési időszak tárgyév július 1-étől a következő év június 30-ig tart. A fizetési határidő a két előleg kapcsán március 16-a, illetve szeptember 15-e. Mindenképpen érdemes a gazdálkodóknak ellenőrizniük az önkormányzati adófolyószámlájukat, hiszen ez a fizetendő előlegek összegét és fizetési határidejét illetően is nagy segítséget nyújthat. Nincs adóelőlegbejelentési- és bevallási kötelezettsége ugyanakkor az előtársaságnak, az adóköteles tevékenységet jogelőd nélkül kezdő vállalkozónak az első adóelőlegfizetési időszakra és az adóalanyként megszűnő vállalkozásnak sem. A veszélyhelyzetre tekintettel kiadott kormányrendelet, mely az iparűzési adó és az adóelőlegek mértékét 1%-ban maximalizálta, révén a kis- és középvállalkozások jelentős adóteher-csökkenést észlelhetnek. Az elmulasztott adóelőleg-fizetés minden esetben a késedelmes napokkal arányos késedelmipótlék-kötelezettséget von maga után.

Gépjárműadó

Gépjárműadófizetési kötelezettség keletkezik a belföldi forgalomban lévő, magyar hatósági rendszámtáblával ellátott gépjármű és a pótkocsi után. Az adót a NAV kivetéssel állapítja meg, és felvezeti az adófizetésre kötelezettek adófolyószámlájára, aki általános esetben az üzembentartó, ha ilyen nincs, akkor a tulajdonos. A befizetést két előleg formájában kell teljesíteni, szintén március 16-i és szeptember 15-i határidőkkel, a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadóbevételi számlájára. A teljes évre szóló adófizetési kötelezettség év elején, míg az időarányos adó új, illetve újra forgalomba helyezett gépjárműveknél annak időpontjában, év közben kerül kivetésre. Ez esetben a fizetési határidő a határozat kézhezvételét követő 15. nap. Késedelmes fizetésnél szintén a késéssel arányos késedelmi pótlékot számítanak fel, így javasoljuk az ügyfélkapu és az adófolyószámla figyelését, hogy a kötelezettség időben kiegyenlítésre kerüljön.

Éves kamarai hozzájárulás

A hatályos gazdasági kamarákról szóló törvény rendelkezései értelmében az éves 5000 forintos kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően már nem a vállalkozás székhelye szerint illetékes területi kamarának, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni. A 2021. december 31-ét megelőző időszakból fennmaradó tartozást azonban a vállalkozásoknak továbbra is a székhelyük szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamara felé szükséges teljesíteni. A befizetés határideje 2022. március 31. Sárga csekken ezt már nem tudjuk teljesíteni, kizárólag az ügyfélszolgálaton kártyával vagy készpénzben, illetve banki átutalással. A közlemény rovatban fel kell tüntetni a cég adószámát.

Címkék: adóhatáridők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A biztonságos terménytárolás első lépései

A betakarítás közeledtével rövidesen megkezdődik a terménytároló létesítmények raktározásra való felkészítése. ...