A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Takarítson meg pénzt és időt!

Hírek - 2022.02.11

Korán érő napraforgóinkat nem szükséges deszikkálni.

Takarítson meg pénzt és időt!


A hazai napraforgó-termesztés sikereit bizonyítják az elmúlt években feljegyzett 3 tonna/hektár körüli országos termésátlagok. Ennek alapján már biztonsággal és kiszámítható jövedelmezőséggel termesztett kultúráról beszélhetünk. Cégünk lépést tart a napraforgópiacon tapasztalható elvárásokkal, és a sikerekhez gondosan válogatott, korszerű hibridekből álló kínálattal igyekszünk hozzájárulni, amelyek szélsőséges időjárási körülmények között is képesek a magas termésmennyiséget ötvözni a termésstabilitással.

Fontos, hogy a rendszeresen megjelenő napraforgó-betegségeknek ellenálló, jó stressztűrő képességű típusokat hozzunk létre, melyeket használva kisebb növényvédőszer-terheléssel is egészséges marad az állomány. A gyomirtószer-rezisztens hibridek gyommentesítése nagy biztonsággal, hatékonyan elvégezhető, és a nehezen irtható gyomnövények ellen is megoldást nyújt. A nagy termés és magas olajtartalom mellett természetesen a magas olajsavtartalom is a nemesítési célok között szerepel.

Ezeket a szempontokat tükrözi a SAATEN-UNION portfóliója.

SU napraforgo tablazat 2022feb

Cégünk elkötelezett a modern, herbicidrezisztens napraforgók mellett, ezt tükrözi szulfonil-urea-rezisztens kínálatunk is. Ennek következő generációja, az ALEXA SU és a DAVERO SU is tökéletes alternatívát kínál azon gazdálkodó partnereinknek, akiknél az évelő kétszikűek, főleg az acat és a szulák okoz gyomosodási problémát. Mindkét hibrid szádorrezisztens, emellett jó lisztharmat-, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal rendelkezik.

Az ALEXA SU középkorai érésű hibrid kompakt, alacsony habitussal, amihez bókoló tányérállás társul. A hibrid a főbb napraforgó-betegségekre nem érzékeny, fóma- és szklerotínia-ellenállósággal és szádorrezisztenciával rendelkezik az A–E rasszokra. Kisméretű, homogén növényállományával még a kisebb gépparkkal rendelkező gazdaságok is könnyen boldogulnak. Korán betakarítható, így állományszárításra nincs szükség, ezzel pénzt és időt megtakarítva a gazdáknak.

A DAVERO SU középérésű hibrid, melynek növényei tetszetős, homogén állományt képeznek, közepesen magasra nőnek, bókoló tányérállásúak, a száruk mégis stabil marad, megdőlésre nem hajlamosak. A hibrid kiemelkedő kompenzációs képessége eredményeként nincs szükség a sűrítésére, így vetését hektáronként 52–55 ezer tő sűrűséggel ajánljuk, főleg intenzív körülmények közé.

A hagyományosan erős piaci pozíciójú magas olajsavas Clearfield-napraforgóhibrideket kereső partnereink számára ajánljuk DUET CL (HO) napraforgónkat. A DUET CL korai virágzású, középkorai érésű, megkésett vetésekben is alkalmazható, az esetleges tőszámkiesést is jól kompenzáló Clearfield-hibrid. A növények alacsonyak, intenzív termőhelyeken középmagasak, erős szárúak, érésben mérsékelten bókolnak, valamint jellemzően nagy ezerkaszat-tömegű termést érlelnek. A hibrid mérsékelt sűrítésre jó és intenzív körülmények között pozitívan reagál, ezért az ilyen helyekre a hektáronkénti 58 ezres termőtő vetésnormát javasoljuk alkalmazni. Betegség-ellenállósága kiváló, termőképessége és olajtartalma is stabilan magas.

Ne feledje, korán betakarítható napraforgóinkat, mint a DUET CL és az ALEXA SU, nem szükséges deszikkálni.

A rendkívüli szárszilárdsággal és remek olajtartalommal rendelkező Clearfield-napraforgóink kínálatát 2019 óta gazdagítja a DRIVER CL. Középkorai, közepesen magas, gyengén bókoló jellegű, kifejezetten homogén állományt nevelő, letisztult habitusú hibrid, melyre a stabilan magas és megbízható terméspotenciál mellett ugyanúgy jellemző a magas olajtartalom, mint portfóliónk korábbi tagjaira. Vetését hektáronként 52–55 ezer tő sűrűséggel ajánljuk. Kifejezetten egészséges típus, amelynek használatát bátran javasoljuk extenzívebb termesztési körülmények között vagy gyengébb adottságú területeken. A betegségeknek ellenálló, egészséges növényállomány betakarítása még a kisebb gazdaságoknak sem jelent gondot.

A CARRERA CL PLUS a megfelelő választás, ha olyan hibridet keres, amely nem érzékeny az évjárati szélsőségekre és mindig kiemelkedően teljesít. Növényei igen erősek, a hibrid kirobbanóan gyors kezdeti fejlődésével kiemelkedő teljesítményt nyújt száraz, aszályos évjáratokban is, és korán takarást biztosít a gyomkonkurenciával szemben. Herbicidtoleranciájának, szádorrezisztenciájának, nagy kaszattermésének, homogén növényállományának köszönhetően biztonsággal termeszthető az ország bármely régiójában. A tőszámsűrítésre rendkívül jól reagál, így bátran vethetjük hektáronként 60–65 ezres tőszámmal.

A SAATEN-UNION átfogó kísérleteire és üzemi tapasztalataira támaszkodva hibridspecifikus technológiai javaslatokkal, a helyes vetőmagnormában, tőszámhasználatban és a gyomirtás hatékonyságának növelésében rejlő tartalékok kihasználásával segíti a termelőket abban, hogy nagy mennyiségű és kiváló minőségű termést tudjanak betakarítani.

 

saatenlogokekzold3 minMarsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 


Címkék: napraforgó, vetőmag, SAATEN-UNION, Clearfield, Clearfield Plus, linolsavas, magas olajsavas, szulfonil-urea-rezisztens

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...