TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Legyen minden elvetett kukoricaszemből minimum egy cső kukorica, minden elvetett kaszatból egy napraforgó tányér!

Legyen minden elvetett kukoricaszemből minimum egy cső kukorica, minden elvetett kaszatból egy napraforgó tányér!

Hírek - 2022.02.03

A szemenkénti vetés kukoricában és napraforgóban is szorosan összekapcsolódik a pontos tőszámbeállítás igényével, tábla szintre lebontva az elérendő hozamszintet. Mivel a kukorica és napraforgó tőszámkompenzációs képessége korlátozott, a hozam maximalizálásában igen fontos a tervezett növényszám megtartása, hogy minden elvetett szem és kaszat termést hozzon. 

 

Teflixlogo

Elkerülni a tőveszteséget

 A talajlakó kártevők nagy tőszámveszteséget képesek okozni, közülük mindkét kultúrában a különböző pattanóbogár fajok (Agriotes spp.) lárváit, a drótférgeket szükséges mindenképpen megemlíteni. Több éves lárvastádiumuk vége felé térnek át élő növényi szövet fogyasztására, valójában ekkor lesznek kártevők. Egy drótféreg ekkor akár 4-6 fiatal kukorica, vagy napraforgó növénykét képes végzetesen károsítani, tehát már kis egyedszámban is veszélyes. Annak függvényében, hogy mikor jelennek meg, az elvetett magot és a fiatal növény fejlődő gyökérzetét egyaránt károsíthatják. Kártételük nagy mértékben csökkenti a termő tőszámot.

A kukorica legfontosabb állati kártevője az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakártétele  igazán veszélyes, ugyanis egyész növények elvesztését eredményezi a gyökérzet komolyabb károsítása. Az imágó a bibeszálak korai lerágásával termékenyülési problémákat okoz, hiányosan berakódott csöveket eredményezve.

Megbízható megoldás az amerikai kukoricabogár lárvája, valamint más talajlakó kártevők ellen.

A jelenleg talajfertőtlenítésre alkalmazható megoldások közül a gyakorlat tapasztalatai szerint kiemelkedő eredményességgel használható a teflutrin. Hatását kiemelkedően hosszú ideig megtartja, mert erősen kötődik a talajrészecskékhez. Alacsony vízoldékonysága miatt minimális a talajvízzel való függőleges és oldalirányú mozgása, így biztosítva a megfelelően hosszú hatást a május végén kelő kukoricabogár lárvák ellen is. A teflutrin hatóanyag amellett, hogy érintőméreg a rovarok számára, különleges gázosodó hatással is rendelkezik, javítva a talajfelszín alatt a kártevőkkel való találkozás esélyét, így a hatékonyságot. Ez a hatóanyag kis koncentrációban táplálkozásgátló, riasztó hatást is gyakorol a talajlakó célszervezetekre.

Teflix™ az új talajfertőtlenítő szer kukoricában és napraforgóban

A Corteva Agriscience 2022 tavaszán hozza kereskedelmi forgalomba a Teflix™ talajfertőtlenítő granulátumot, mely teflutrin hatóanyagot tartalmaz. A készítmény II. forgalmi kategóriában került engedélyezésre. Kukoricában és napraforgóban használható fel drótférgek és kukoricabogár lárva ellen.

A Teflix™ talajfertőtlenítő granulátumot a vetéssel egymenetben, sorkezelés formájában kell felhasználni. Vetés előtt pontosan be kell állítani a vetőgépre szerelt granulátum adagolót a szükséges dózis kijuttatása érdekében. Gondoskodni kell arról, hogy a teljes kijuttatott mennyiség a talaj felszíne alá kerüljön. Drótférgek elleni védekezésnél hasznos szolgálatot tesz a granulátumadagoló cső végére szerelt terelőlap, mely a csoroszlyabarázda falára kerülő granulátummennyiséget képes növelni, lehetővé téve a közvetlenül a talajfelszín alatt támadó drótférgek hatékony pusztítását is.

A talajlakó kártevők elleni hatékony védelem igénye egyre nagyobb területen teszi szükségessé talajfertőtlenítő szer használatát. A Teflix™ egy új lehetőség a hatékony védelem megvalósítására.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Címkék: vetés, kukorica, napaforgó, kukoricabogár, talajfertőtlenítő szer, Corteva Agriscience™, talajlakó kártevők, szemenkénti vetés, Teflix™
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...