TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Az élelmezésbiztonság a talajnál kezdődik

Az élelmezésbiztonság a talajnál kezdődik

Hírek - 2022.01.31

Közös nyilatkozat elfogadásával zárult a nyolcvanhat ország és tizenkét nemzetközi szervezet részvételével online megrendezett 14. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

A világ egyik nagyobb agrárfórumát – a tavalyihoz hasonlóan – virtuálisan tartotta meg a német szövetségi agrárminisztérium. Az eseményen 86 ország agrárvezetője vett részt a világ minden tájáról, amelyen Magyarországot Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár képviselte. A rendezvényen megjelent országok a Föld lakóinak kétharmadát reprezentálták.

A GFFA egy olyan nemzetközi konferencia, amely a globális agrár- és élelmiszerpolitika szempontjából létfontosságú kérdésekkel foglalkozik. Berlinben évente, a Nemzetközi Zöld Héttel (IGW) egy időben tartják. A fórum számos olyan eseményt tartalmaz, amelyek a politika, az üzleti élet, a tudomány és a civil társadalom szakértőiből álló nemzetközi közönség számára lehetőséget nyújtanak a globális agrárpolitikával és az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos kérdések és kihívások megvitatására.

A 14. GFFA-fórum központi témájának a fenntartható talajhasználatot tűzték ki, ezen belül az élelmiszerbiztonságra helyezték a hangsúlyt.

Magyarország a talajvédelem javítása témakörében ismertette álláspontját. Hazánk elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezetkímélő mezőgazdaság megvalósításával kapcsolatban. Célunk, hogy egyszerre javítsuk az élelmiszerellátást és óvjuk a környezetet. A termőföld Magyarország nemzeti kincse, közös öröksége, egy olyan egyedülálló érték, melyet ápolni, védelmezni kell. Ezért illeti alkotmányos védelem a hazai termőföldeket és a biológiai sokféleséget is.

A helyes talajhasználati gyakorlatok megvalósítása érdekében Magyarország 2021-ben Talajvédelmi Cselekvési Tervet dolgozott ki a termőföldek védelmére. Fontos, hogy a termőföldeken a termőföld környezeti-, klimatikus- és talajviszonyaira alapozott, tudatos talajvédő földhasználat valósuljon meg. Ezért hazánk egy központi talajinformációs monitoring rendszer kiépítésén is dolgozik.

A fölhasználatra vonatkozó konkrét előírások mellett szükség van a talajvédelmet szolgáló beruházások támogatására is, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni a gazdálkodók ilyen irányú képzésére, a megfelelő tudásátadásra és tanácsadásra. A digitális átállás szintén nagymértékben hozzájárulhat a talajok fenntartható használatához, ezért e terület is a támogatáspolitika fókuszában kell, hogy szerepeljen. 

A rendezvény zárásaként a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el.
Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: talaj, élelmezésbiztonság, GFFA
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...