TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Hangsúlyban a fenntarthatósági célkitűzések – íme az EU piaci előrejelzése

Hangsúlyban a fenntarthatósági célkitűzések – íme az EU piaci előrejelzése

Hírek - 2022.01.31

Az unió juh- kecskehús termelése és fogyasztása az előrejelzések szerint várhatóan kismértékben növekedni fog.

Az Európai Bizottság közzétette az EU mezőgazdasági piacaira, a jövedelemre és a környezeti változásokra vonatkozó legfrissebb, 2021-2031. közötti időszakra vonatkozó középtávú előrejelzését – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Általánosságban elmondható, hogy az állattenyésztési ágazatokban a fenntarthatósági célkitűzések hangsúlyosabb szerepet fognak kapni az elkövetkezendő évtizedben mind a termelők, mind a fogyasztók körében. A célkitűzések elérése érdekében meghozandó intézkedések jelentős hatást fognak gyakorolni az EU termelésének növekedési ütemére a teljes élelmiszerláncban.

Az előrejelzésben kizárólag a már végrehajtott szakpolitikai változások és a 2021. szeptember végéig elfogadott szabadkereskedelmi megállapodások hatásait elemezték. Azonban a pandémia és a KAP elfogadása kapcsán felmerülő bizonytalanságok elemzésére is kiemelt figyelmet fordított az Európai Bizottság.

Általános helyzetkép

Az unió juh- és kecskehús termelése és fogyasztása az előrejelzések szerint várhatóan kismértékben növekedni fog. Az élő állatok exportja, elsősorban az állatjóléttel ─ és ezen belül is kiemelten a nagy távolságra történő, nyolc órát meghaladó szállításokkal ─ kapcsolatos aggályok és egyes kereskedelmi célpontokat érintő pénzügyi kockázatok miatt csökken. A húsexport várhatóan az Egyesült Királysággal és a közel-keleti partnerekkel folytatott kereskedelem konszolidációja és a további piacbővítések következtében javulni fog. A juhhús behozatal helyzete előre láthatólag rövidtávon helyreáll, de várhatóan Új-Zéland inkább az ázsiai piacokra összpontosít majd.

A fogyasztási kedv csökken, összességében mégis nő a kereslet a húsra

A világ húsfogyasztása várhatóan továbbra is évi 1,4%-kal fog növekedni a növekvő népességnek és a fejlődő országok magasabb jövedelem szintjének köszönhetően. Világszinten a jelenlegi 37,3 millió tonna mellett további 3,4 millió tonna húsimportra lesz szükség ahhoz, hogy számos országban a hazai fogyasztás és termelés közötti különbség kiegyenlíthető legyen.

A COVID-19 világjárvány miatti fogyasztás csökkenés, a kínai húshiány, továbbá a fogyasztók környezettudatosságának, az egészségügyi megfontolásoknak és a kényelmi szempontok változásának hatására azonban az egy főre jutó uniós húsfogyasztás az előrejelzések szerint 0,8 kg-mal csökken személyenként.

A juhhús-piac alakulása

A juhhús-fogyasztás jelenleg 1,3 kg/fő értéket tesz ki a 67,7 kg/fő teljes húsfogyasztásból – mely részarány várhatóan nőni fog. Általánosságban elmondható, hogy a juhhúsfogyasztás kevésbé érzékeny az árváltozásokra, azonban azt a vallási ünnepekhez kapcsolódó, szezonális keresleti viszonyok alakulásai erőteljesen befolyásolhatják az év során. A 2021 évi árcsúcsot követően az uniós árak várhatóan a világpiaci árak alakulását követve fognak változni. Az előrejelzés a 2022 évben várható árcsökkenést követően 2031-ig az EU-s árak helyreállását vetíti előre. Azonban továbbra is jelentős különbség marad az EU és a világpiaci (Új-Zéland, Ausztrália) árak között, ami az e két ország alacsonyabb termelési- és munkaerőköltségeinek és a világpiaci árak alacsonyabb nyomását tükrözi.

Az élő állatok exportja az EU-ban 2031-re várhatóan 38 000 tonnára csökken, mely a 2021 évi értékhez képest 33%-os mérséklődést jelent.

A termelés legjelentősebb része továbbra is néhány EU-tagállamban összpontosul majd, így a későbbiekben is várhatóan Spanyolország, Görögország, Franciaország és Írország fogja az EU teljes juhhús termelésének, több mint 50%-át előállítani. A főbb import partnerországok mind az élő állat, mind pedig a hús tekintetében továbbra is a Közel-Keleti és Észak-Afrikai országok, valamint az Egyesült Királyság maradnak.

 
Forrás: allattenyesztok.hu

Címkék: állattenyésztés, juh, kecske, piac, előrejelzés, húsfogyasztás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fektesse be terményét új John Deere gépébe!

Az idei évet a terményárak mély zuhanással kezdték, amelyhez társult egy erőteljes import beáramlás a hazai ...