
Jelentős fejlesztés előtt az élelmiszeripar
Hírek - 2022.01.23
Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron.
Erdős Norbert szerint az utóbbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre, és ebben fontos szerepük van a hazai alapanyag-termelőknek, az élelmiszer-előállítóknak, a kistermelőknek és a nagy élelmiszeripari vállalkozásoknak.
Kiemelte, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse az innovatív megoldásokat kereső hazai vállalkozásokat, számukra a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati forrás is rendelkezésre áll.
Az államtitkár látogatása során arról is beszélt, hogy a Széchenyi István Egyetem magas biológiai értéket képviselő növények és növényi hatóanyagok kutatására, termesztésére és feldolgozására hozna létre innovatív kutatóüvegházat és feldolgozó épületet. Az általuk tervezett projekt nemcsak a jövő kihívásaira adhat választ, de jól példázza azt is, hogy az egyetem nemzetközi színvonalú oktatási-kutatási tevékenysége mellett egyre inkább gazdasági tevékenységével is szolgálni kívánja a régiót – tette hozzá.
A Széchenyi István Egyetem innovatív kutatóüvegházában és feldolgozó épületében egyrészt kutatás zajlana a termésmennyiség és a szén-dioxid-megkötő képesség növelése érdekében, másrészt a növények gyógyászati és étrendkiegészítő-fejlesztése, feldolgozása is megvalósulna.
A tervek szerint az új komplexum – a források rendelkezésére állása esetén – 2023-ig épülne meg a legmodernebb, innovatív megoldásokkal Mosonmagyaróváron. A beruházás révén új munkahelyeket létesítenének.
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay
Címkék: élelmiszer, élelmiszeripar
Szedd magad és vedd magad földieper lelőhelyek 2023-ban

Megvan a parlagfű legnagyobb ellenfele, már csak egy kis idő ...

Csemegekukorica és zöldborsó: ború jöhet, sőt égszakadás

Kalászfuzáriózis és sárgarozsda fertőzésének fokozott ...

Milyen az igazi, hamisítatlan mádi bor?

Kiderült, hogy melyek a legfinomabb debrecenik

Dúl a vihar az AÖP programban felhasznált növény- és ...

Szarvast gázoltak az autópályán, videón egy hasonló rémisztő ...

Aggasztóan nő az aflatoxinos kukorica aránya a magyar piacon, ez ...
